Judecător sancţionat pentru că i-a făcut „dreptate” prietenului-cârciumar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Ziarul de Vrancea Mihai Stoian la deschiderea restaurantului
Foto: Ziarul de Vrancea Mihai Stoian la deschiderea restaurantului

Judecătorul Mihai Stoian de la Tribunalul Vrancea a fost sancţionat disciplinar cu diminuarea salariului pe o perioadă de trei luni, pentru că a participat la inaugurarea unui restaurant şi l-a ajutat pe patronul localului „Deja Vu” în litigiile pe care le avea, astfel încât să scape de datorii.

„Afectează imparţialitatea, dar şi prestigiul funcţiei”


„În condiţiile în care judecătorul participă la evenimente organizate de una dintre părţile litigiului şi chiar îi acordă consultanţă şi sprijin moral pentru rezolvarea unor probleme financiare, acestea reprezintă suficiente elemente pentru a dovedi implicarea magistratului în rezolvarea diverselor probleme ale domnului Lodea Radu Ciprian, împrejurări ce sunt de natură a crea dubii puternice părţii adverse cu privire la obiectivitatea judecătorului, afectând imparţialitatea, dar şi prestigiul funcţiei de judecător", a constatat Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Legături între magistrat şi una dintre părţi


Secţia pentru judecători a reţinut că verificările în cauzele supuse examinării, aflate pe rolul Tribunalului Vrancea şi repartizate completelor de judecată din care a făcut parte judecătorul Mihai Stoian, au relevat faptul că aparenţa oferită părţilor din proces nu a fost aceea a unei imparţialităţi obiective, ci a fost în măsură să conducă, cu uşurinţă, spre o concluzie contrară, generată de legăturile existente între judecătorul cauzelor şi una dintre părţi.
Suspect de „primire de îndatoriri”


„În contextul în care judecătorul a luat parte la inaugurarea restaurantului, s-a apreciat că această împrejurare se circumscrie şi noţiunii de <<primire de îndatoriri>>, aşa cum este conturată această noţiune ca un caz de recuzare şi, implicit, de abţinere, în Codul de procedură civilă. „S-a mai observat că scopul domnului judecător de a-l însoţi pe domnul Lodea la Electrica a fost acela de a nu fi închisă activitatea restaurantului, în contextul în care administratorul avea unele probleme financiare, aspect relevat chiar de către directorul instituţiei, care a arătat că: «Stoian m-a rugat să-i fac un grafic de reeşalonare lui Lodea, pentru că are probleme financiare şi nu vrea să se aleagă cu restaurantul nefuncţional»”, arată CSM.


Judecătorul avea un interes


În aceste condiţii, judecarea unei (prime) cauze care avea drept obiect al litigiului reluarea furnizării unor utilităţi se subsuma, pe un plan mai larg, aceluiaşi scop al continuării funcţionării restaurantului, de unde se poate trage concluzia că şi judecătorul avea acelaşi interes, chiar dacă unul doar moral, în condiţiile în care într-o situaţie similară a întreprins activităţi tocmai pentru a fi eşalonate datoriile, în vederea evitării închiderii restaurantului.
Şi în cea de a doua cauză s-a pus în discuţie evacuarea societăţii din spaţiul respectiv, ceea ce ar fi condus în definitiv tot la închiderea restaurantului, astfel că interesul era tot unul comun cu cel pentru care se deplasase la unul dintre furnizori de servicii. Chiar dacă se poate aprecia că interesul domnului judecător era unul doar moral, determinat de relaţia de prietenie cu partea, acest lucru nu exclude ideea de interes întrutotul.


Sancţionare disciplinară


În concluzie, Secţia pentru judecători a reţinut că domnul judecător Mihai Stoian, din cadrul Tribunalului Vrancea, a soluţionat cauzele nr. 12796/231/2009 şi nr. 3608/91/2009, în care figura ca parte S.C. Lod Serv S.R.L, al cărei administrator este domnul Lodea Radu Ciprian, persoană cunoscută de magistrat, în contextul în care a participat la inaugurarea restaurantului aparţinând părţii, şi l-a însoţit pe acesta la o instituţie de interes public, în vederea obţinerii unei eşalonări a debitelor restante.
Secţia pentru judecători a dispus sancţionarea disciplinară a judecătorului Mihai Stoian de la Tribunalul Vrancea cu diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 15 la sută pe o perioadă de trei luni.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite