Judecătoarea Barbălată, urmărită penal, a demisionat din funcţia de purtător de cuvânt al ICCJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecatoarea Georgeta Barbălată este urmărită penal
Judecatoarea Georgeta Barbălată este urmărită penal

Direcţia Naţională Anticorupţie a început astăzi urmărirea penală împotriva judecătoarei Georgeta Barbălată, de la Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). În urma acuzaţiilor, aceasta a decis să demisioneze din funcţia de purtător de cuvânt al instituţiei.

judecătoarea l-a avertizat pe fostul şef al SIPI Ilfov, Mihai Vlad, de faptul că s-a solicitat la ICCJ autorizaţie de percheziţie a locuinţei sale şi că "ar putea avea anumite probleme" legate de "servicii" pe care le-ar fi făcut procurorilor George Bălan şi Marcel Sâmpetru.

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă Georgeta Barbălată, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în sarcina căreia s-a reţinut infracțiunea de favorizare a infractorului în legătură directă cu fapte de corupţie, prevăzută de art. 264 Cod penal, cu aplicarea art. 17 litera a din legea 78/2000", precizează DNA, în urma solicitărilor presei.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut că există indicii că în data de 10 iulie 2012, Barbălată Georgeta, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce a aflat de existenţa unei solicitări de autorizare a efectuării percheziţiilor domiciliare, formulată de DNA, l-a avertizat pe Vlad Mihai, învinuit într-un dosar penal aflat pe rolul DNA, că este posibil ca domiciliul său să fie percheziţionat şi că ar putea să aibă probleme la DNA, legate de anumite "servicii" pe care le-ar fi făcut procurorilor Bălan George şi Sâmpetru Marcel. "Procedând în acest mod, judecătoarea Barbălată Georgeta i-a asigurat învinuitului Vlad Mihai timpul necesar pentru a distruge şi ascunde documente şi obiecte compromițătoare, ce ar fi putut constitui mijloace de probă, îngreunând astfel urmărirea penală", arată DNA.

Judecătoarea Barbălată Georgeta a fost pusă sub învinuire în dosarul penal în care se efectuează acte de urmărire penală faţă de Vlad Mihai, fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Ilfov și faţă de procurorii Bălan George şi Sâmpetru Marcel, învinuiți pentru infracțiunea prevăzută de art. 12 lit. b din legea 78/2000, în formă continuată, complicitate, respectiv instigare la infracțiunea menționată.

Vineri, învinuitei Barbălată Georgeta i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, precizează DNA.

Prietenă cu evazioniştii

Magistratul apare în unele fotografii găsite în urma percheziţiei informatice într-un grup alături de un vietnamez acuzat de spălare de bani. Pozele au fost găsite în cazul calculatoarelor ridicate din Portul Constanţa, de la sediul firmei Container Clearance Services SRL, al cărei administrator era Aurelian Pilcă, cercetat în acest dosar, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax.

Potrivit sursei citate, Georgeta Barbălată apărea alături de Hua Le Duc, cetăţean româno-vietnamez suspectat de spălare de bani şi trimis în judecată într-un alt dosar penal. Judecătoarea le-ar fi declarat magistraţilor că acea fotografie a fost făcută în urmă cu cinci ani când era în vacanţă. De asemenea, femeia ar fi negat că-l cunoaşte pe Hua Le Duc.

Fotografiile ar fi fost făcute în urmă cu aproximativ cinci ani, în timp ce judecătorul se afla în vacanţă.

Potrivit apărătorilor din dosar, legătura între judecător şi această cauză ar fi aceea că dosarul "grupării Mironescu" s-a creat ca urmare a disjungerii din dosarul în care a fost deferit justiţiei Hua Le Duc.

În dosarul "grupării Mironescu" sunt cercetate 30 de persoane, din care 28 sunt arestate, una a primit mandat de arestare în lipsă, iar senatorul PDL Mircea Marius Banias are interdicţie de a părăsi ţara pentru 29 de zile.

Printre cei arestaţi se află şi fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Laurenţiu Mironescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite