Jucu, fără câini cu covrigi în coadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La inaugurarea oficială a fabricii Nokia, angajaţii de pe platformă se plâng că nu sunt plătiţi aşa cum se aşteptau

Investiţia de 200 de milioane de euro anunţată iniţial la Jucu este de 60 de milioane. S-au creat doar 1.600 de locuri de muncă, faţă de 15.000, câte a promis Tăriceanu.

„Unde aţi prefera să vă angajaţi?”. Aceasta a fost întrebarea pusă unui eşantion reprezentativ pentru zona Cluj-Napoca - Jucu şi localităţile limitrofe, în aprilie 2008, când lucrările la fabrica Nokia erau în plină desfăşurare.

Majoritatea celor intervievaţi în cadrul studiului realizat de Facultatea de Sociologie din Cluj au răspuns: Nokia. Analiza sociologilor clujeni, care viza impactul venirii companiei finlandeze la Cluj, relevă faptul că aşteptările oamenilor faţă de Nokia nu se rezumau numai la un salariu bun, ci şi la modernizarea drumurilor, îmbunătăţirea asistenţei medicale, a serviciilor publice şi chiar realizarea canalizării în zonele din apropierea fabricii.

Aşteptările clujenilor au fost alimentate şi de promisiuni. Premierul Călin Popescu Tăriceanu anunţa la începutul anului 2007 o investiţie Nokia la Cluj de 200 de milioane de euro care va aduce 15.000 de locuri de muncă bine plătite. „Aceste aşteptări sunt normale şi în mare parte realiste, iar multe dintre ele vor avea corespondent în realitate. Este vorba despre un efect pe care îl are orice investiţie într-o zonă preponderent rurală”, a precizat coordonatorul studiului, sociologul Dan Chiribucă. El susţine că şi acum clujenii au aceeaşi părere despre Nokia.  

Angajaţi nemulţumiţi

În realitate, însă, la aproape un an de la venirea investitorului finlandez, Jucu arată cam la fel.

Ici-colo se mai construieşte câte o casă şi un cartier ce se doreşte “rezidenţial”, cu 180 de apartamente, a primit autorizaţie de construcţie. Numai 120 de jucani lucrează la fabrică, din cei 1.600, câţi au fost angajaţi până acum, majoritatea la linia de asamblare.

Nokia nu i-a îmbogăţit însă, salariul acestora fiind de 860 de lei. Sala de fitness ce le-a fost pusă la dispoziţie nu îi încântă nici atât. La „bonusuri” mai sunt trecute bonuri alimentare şi o masă caldă servită în cantina fabricii. „Suntem nemulţumiţi de salarii, vrem să renegociem contractul colectiv de muncă”, susţine liderul de sindicat de la Nokia, Valentin Ilcaş.

A scăzut valoarea terenurilor

Investiţia de 200 de milioane de euro anunţată iniţial s-a redus, până acum, la 60 de milioane. Numărul total de angajaţi va ajunge doar la 3.500 de persoane. Cât despre  furnizori, până acum nu a ajuns niciunul.

Preşedintele Nokia România, John Guerry, susţine că lucrurile decurg conform planului. Pe de altă parte, Daniel Dăianu, fost ministru de Finanţe, spune că “România este încă dependentă de industriile vechi, dar Nokia a tras un semnal pozitiv, ne-a arătat că se poate”.

Între timp, explozia preţurilor la terenuri, înregistrată imediat după deschiderea fabricii, s-a domolit. Astfel, de la 100 de euro metrul pătrat, s-a ajuns la 20 de euro, după cum susţine primarul comunei, Dorel Pojar. (Au mai contribuit Remus Florescu, Radu Neag)

A zecea fabrică

Ieri a fost inaugurată oficial fabrica din Jucu, în prezenţa premierului Tăriceanu şi a vicepreşedintelui Nokia, Anssi Vanjoki.

Fabrica din Cluj este a zecea locaţie Nokia din lume.

De la primul telefon fabricat, în 11 februarie, în octombrie se va ajunge la 10 milioane de dispozitive.

Cea mai mare temere a clujenilor este faptul că slujbele cele mai bune vor fi luate de străini.

Oamenii cred că fabrica va fi relocată, pe modelul Bochum, după 10-15 ani,  dar că investiţiile vor rămâne la Jucu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite