Jucăriile verii 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În funcţie de posibilităţi, tinerii încep să-şi întoarcă privirea de la saltea şi bicicletă către motociclete şi bărci cu motor. Diferenţa dintre copii şi bărbaţi este dată numai de preţul jucăriilor pe care le folosesc. Acest proverb se verifică şi pe litoral, unde preţurile „jucăriilor“ sunt de la 20 de lei la 80.000 €.

Alături de costumul de baie şi, eventual, de crema de plajă, cele mai importante accesorii ale unei vacanţe la mare sunt jucăriile, cu preţuri care variază în funcţie de vârsta şi de  „buzunarul” turistului.

Pentru copiii mici, cel mai nou model de colac de baie gonflabil se poate cumpăra cu 20 de lei. Colacul are forma unui scăunel acoperit cu o copertină de protecţie împotriva soarelui, iar în partea din faţă are un set de trei bile, pe care copilul le va amesteca bine în timp ce se bălăceşte cu picioarele în apă.

Dar jucăriile pentru apă şi nisip sunt deja lucruri banale, pe care nu prea le mai gustă nici măcar copiii. Ei vin alături de părinţi să testeze “jucării” cu mult mai scumpe, ale căror preţuri rivalizează cu cele al maşinilor de lux. Nu poţi veni pe litoral doar ca să-i priveşti pe alţii cum se distrează.

Cea mai simplă plimbare, dar nu neapărat cea mai ieftină, este cu bicicleta personală, care poate costa, în funcţie de marcă şi model, de la 100 de lei până la 1000 de euro.

Caii-putere şi aventura pe două roţi

Pentru adolescenţii care nu mai au răbdare să aştepte vârsta la care pot obţine permisul de conducere auto, mai tentante decât bicicletele sunt scuterele electrice, cu motor de 250 de waţi, care ating, teoretic, până la 40 km/h. O oră de plimbare cu un asemenea scuter costă 25 de lei. Nu este necesar permisul de conducere, dar este recomandat să porţi cască de protecţie.

image

Un motor „adevărat“ costă peste 10.000 de euro

Dar tinerii cu permis de conducere şi cu posibilităţi financiare nu se uită la scuterele electrice, pentru că au în patrimoniul personal „motoare” adevărate, care depăşesc 200 de kilometri la oră dar au şi preţuri pe măsură, de peste zece mii de euro.

Obrazul de lup de mare cu cheltuială se ţine

Pentru turiştii care vor să simtă forţa valurilor şi gustul sărat al brizei, preţurile jucăriilor sunt, de asemenea, diverse. O plimbare cu o barcă cu pânze (condusă de proprietarul ei, pentru că necesită permis) costă zece lei pentru adulţi şi cinci lei pentru copii.

Însă pentru cei cu bani mulţi şi care vor să se laude cu propria ambarcaţiune, soluţia poate varia de la skyjet, care costă câteva mii de euro, până la şalupă, cu preţuri care urcă până la 50.000 de euro şi care poate fi folosită, eventual, şi la schi nautic. Performanţele bărcii sunt determinate de tipul motorului. Bărcile de mare viteză au motor cu benzină, în doi sau în patru timpi, iar mărcile consacrate sunt Johnson şi Mercury.

Barca propriu-zisă poate costă câteva zeci de mii de euro, iar motorul se cumpără separat şi costă la rândul lui câteva mii de euro. O barcă bună cu motor performant poate depăşi viteza de 100 de kilometri la oră.

Dar adevărata artă a navigaţiei se exersează la bordul unei bărci cu vele. O asemenea barcă costă şi ea peste zece mii de euro, iar pentru a o pilota ai nevoie de permis pentru navigaţia cu pânze - diferit de cel pentru bărcile cu motor. Dar şi senzaţia de navigator e alta, eşti un adevărat lup de mare. Indiferent de tipul ambarcaţiunii, turiştilor li se recomandă să poarte vesta de salvare.

O „bărcuţă“ mai cochetă urcă la 80.000 de euro

image


O ambarcaţiune de tip Crownline 250 Cruiser, model 2007, cu motor de 300 de cai-putere şi cu o serie de dotări opţionale (GPS, sonar, staţie radio, veste de salvare şi baloane de acostare) se vinde acum în România cu 70.000 de euro, anunţul fiind postat pe Internet. Dacă ar fi nouă, o asemenea barcă ar costa peste 80.000 de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite