Jongleriile nepotului lui Iosefini cu Poliţia ecuadoriană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Iosif şi un complice al său au dat 30.000 de euro pentru ca un caporal ecuadorian să consemneze că nici măcar câinele antidrog nu a depistat stupefiantele pe care le aduceau în România. Un poliţist ecuadorian a ajuns în spatele gratiilor, după ce a luat şpagă de la reţeaua internaţională de cocaină din care făcea parte şi Cătălin Iosef - nepotul magicianului Iosefini. 

Traficanţii de stupefiante  care făceau parte din celebrul cartel columbian al drogurilor - Medellin, doreau să aducă în România 364 de kilograme de cocaină. Drogurile, încărcate în portul Guayaquil din Ecuador, aveau ca destinaţie Portul Constanţa - Agigea Sud. Cătălin Iosef şi omul de afaceri Constantin Nadolu sunt acuzaţi de procurorii DIICOT că ar fi plănuit să aducă, din America de Sud în România, 1.500 de kilograme de cocaină, care costau aproximativ 90 de milioane de euro.

Furnizorul lor era unul dintre „lorzii" columbieni ai drogurilor Victor Manuel Porto Sanchez, zis „El Viejo" (Bătrânul), cunoscut traficant de droguri şi căutat internaţional după ce a comandat lichidarea mai multor martori incomozi. Detaliile transporturilor de cocaină au fost discutate personal de „Bătrân" cu Nadolu şi cu Iosef, în mai 2007. Cei trei s-au întâlnit într-un parc de distracţii din Madrid (Spania), pentru a nu putea fi monitorizaţi de serviciile secrete. După întâlnire, românii au înfiinţat două firme în Ştefăneştii de Jos (Ilfov) şi în Ecuador, care aveau ca obiect de activitate importul de peşte congelat. „Fiind vorba de mâncare, asta nu se scanează", şi-a motivat Nadolu alegerea domeniului de activitate.

Pentru a testa serviciile secrete şi procurorii antidrog, societatea ilfoveană - Oreya Fruct SRL - a importat din America de Sud un container plin cu macrou congelat. Cum transportul a mers fără probleme, cei doi nici nu s-au mai interesat de soarta acestui container, pe care l-au abandonat în Portul Constanţa Agigea-Sud. Ei au pregătit următorul transport în care au pus 360 de pachete de cocaină. Problema principală era că vameşii foloseau câini special antrenaţi pentru depistarea drogurilor şi au apelat la o persoană pentru a încerca mituirea poliţiştilor.

Cătălin Iosef (dreapta) şi Constantin Nadolu au fost filaţi la Madrid (Spania) de către serviciile secrete



Doi agenţi de poliţie ecuadorieni, Edwin Uzhca şi Juan Calaguaso, şi-au denunţat unul dintre colegi, pe caporalul Gilber Montero, arătând că acesta le-ar fi oferit din partea traficanţilor români mită în valoare de 30.000 de euro. De altfel, caporalul a şi fost arestat pentru săvârşirea acestei fapte. În schimbul mitei, cei doi poliţişti ar fi trebuit să completeze un raport din care să rezulte că în timpul controlului câinele antidrog nu a depistat nimic suspect. Acest raport ar fi urmat să ajungă la Constanţa, pentru ca poliţiştii români să nu mai facă verificarea antidrog. În urma denunţului, patru ecuadorieni au fost arestaţi şi au fost trimişi în judecată pentru trafic inetrnaţional de droguri.

Vile şi maşini de lux

Columbianul „El Viejo", partenerul de afaceri al celor doi români, este urmărit internaţional de către Biroul Federal de Investigaţii al SUA (FBI). El a intrat cu afaceri necurate încă din 1973, fiind implicat în transporturi ilegale de mari cantităţi de droguri şi amplasări de bombe. „El Viejo" are mai multe reşedinţe, în Columbia - la Barranquilla şi la Bogota, precum şi în SUA, la Miami şi la New Jersey.

Şi Nadolu se lăfăia în lux. El este proprietarul mai multor imobile, printre care o vilă somptuoasă în Corbeanca (Ilfov). Procurorii au găsit la locuinţa lui Nadolu un adevărat parc auto format din mai multe autoturisme de lux: un BMW X6, două Hyunday Santa Fe, un Audi Q7 şi un Volkswagen Golf 6.

România, piaţă de desfacere a drogurilor

Potrivit procurorilor DIICOT care au instrumentat cauza, sutele de kilograme de cocaină îmbarcate în Ecuador urmau să ajungă în vestul Europei. „România nu mai este o ţară de tranzit al drogurilor, constituind şi o piaţă de desfacere a acestora, aflată într-o continuă dezvoltare. Municipiul Bucureşti prezintă o particularitate în raport cu celelalte zone ale ţării, aici existând aproximativ 24.000 de consumatori de droguri injectabile", se arată în rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată Nadolu şi Iosef. În Bucureşti unii consumatori îşi injectează în mod conştient amestecuri de cocaină şi heroină, aşa-numitul „speed-ball". Au fost însă înregistrate şi cazuri în care consumatorilor li s-a vândut „speed-ball" în loc de cocaină pură. Astfel se induce, în cel mai scurt timp, dependenţa de heroină a consumatorului de cocaină, fără cunoştinţa şi voinţa acestuia.

„Au aflat că eşti infractor şi iar stau cu ochii pe tine!"

Constantin Nadolu i-a transmis lui Cătălin Iosef să stea liniştit, întrucât autorităţile nu se bagă peste traficul cu droguri.

Cătălin Iosef: Băi, lumea munceşte, trei, patru locuri... Acum, parcă ai zis că nu mai vorbim pe telefoane!

Constantin Nadolu: Nu mai vorbim că deja ăştia văd, au aflat că eşti infractor şi iar stau cu ochii pe tine!

C.I.: Păi, nu vezi, iar îi stresezi pe oameni! Hai, mă Costele, că mereu faci aşa! Şi numai eu am probleme!

C.N.:
Auzi, mă băiatule, păi dacă nu faci aşa, ăştia de ce‑şi mai iau salariile? Dă-i în morţii lor! Auzi, tu-ţi dai seama că ăştia se pensionează şi după 35 de ani de muncă când se pensionează şi predă dosarul mai departe: „Domne, mai urmăriţi-i pe ăştia că parcă e ceva!... Iese omul la pensie după 35 de ani cu fruntea sus că a urmărit ceva.

C.I.: Să trăiască mă-ta, dacă mai am chef de astea!

C.N.: (râde)

C.I.: Pe cuvântul meu, m-am plictisit, las-o în p... mea!

C.N.: Hai, bă băiatule, nu s‑au plictisit ăştia, cât aleargă după tine.

C.I.: Da, mă, dar eu unul nu mai am chef. Să fie sănătoşi, să fie de capul lor. Hai că ne mai auzim. Ciao!

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite