Jonglerii imobiliare la Aeroportul Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evaluarea cerută de şefii judeţului pentru stabilirea preţului celor 1,5 hectare de teren necesare extinderii pistei ridică semne de întrebare Raportul de evaluare, care stabileşte un

Evaluarea cerută de şefii judeţului pentru stabilirea preţului celor 1,5 hectare de teren necesare extinderii pistei ridică semne de întrebare

Raportul de evaluare, care stabileşte un preţ de 2,3 milioane de euro pentru teren, este desfiinţat punct cu punct de un fost expert al DNA.

Constantin Simirad, şeful Consiliului Judeţean Iaşi, le va prezenta consilierilor la şedinţa de mâine raportul de evaluare a terenurilor de lângă Aeroport, aleşii urmând să decidă dacă se va face sau nu achiziţia.
Florin Dăscălescu, expert evaluator şi fost specialist al DNA, a răsfoit la rândul său raportul şi s-a declarat contrariat de conţinut. "Pare un raport acoperitor pentru o tranzacţie dinainte ştiută. Conţine o serie de prezentări lacunare şi ilogice", ne-a spus Dăscălescu.

Inspecţie superficială

Acesta susţine că specialistul tocmit de CJ a omis şi un amănunt care ar fi condus la un preţ mai mic pentru terenurile evaluate: în zona vecină cu Aeroportul există restricţii de înălţime pentru construcţii.

Altă neconcordanţă se referă la modalitatea de inspecţie. Specialistul CJ menţionează la începutul raportului că "proprietatea a fost inspectată numai din exterior", ca mai apoi să descrie în amănunt finisajele interioare ale clădirilor. "O fi văzut prin ziduri", se amuză Dăscălescu. Fostul expert al DNA consideră că s-a greşit şi la alegerea metodelor de evaluare.

"S-a folosit metoda costurilor-valoare de înlocuire pentru teren. Aceasta se foloseşte însă doar în cazul construcţiilor", a subliniat Florin Dăscălescu. "S-a uzat incorect şi de metoda capitalizării veniturilor, în sensul că în cazul Iaşiului au fost folosiţi indicatori relevanţi pentru zone dezvoltate precum Timişoara", a adăugat acesta.

La preţul propus în raport, expertul CJ nu a luat în calcul loturile din vecinătate, care se vând cu 30 de euro pe metru pătrat, potrivit agenţilor imobiliari, ci a comparat terenul cu loturi scumpe, situate spre centrul oraşului. Puşi în faţa acestor concluzii, şefii Consiliului Judeţean au ridicat din umeri.

"Nu pot să-mi dau cu părerea asupra muncii unui expert care a fost plătit să facă o anumită treabă. De la comisiile de specialitate ale Consiliului nu s-a primit nicio obiecţie", ne-a spus Constantin Adăscăliţei, vicepreşedinte al CJ Iaşi.

"Am făcut o estimare de la care Consiliul Judeţean va începe o negociere. Mi-am făcut treaba cum trebuie şi nu vreau polemici", a declarat Gabriel Michichiuc, evaluatorul angajat de CJ.

Cât costă modernizarea

Cele 1,5 hectare de teren de lângă Aeroportul Internaţional Iaşi sunt necesare pentru extinderea şi modernizarea aerogării. Lucrările sunt estimate la aproximativ 200 de milioane de euro, din care 50 de milioane de euro vor fi folosiţi numai la prelungirea pistei elastice pe o porţiune de 3.000 de metri. În prezent, din cauza pistei scurte, la Iaşi pot ateriza doar avioanele mici.

Pare un raport acoperitor pentru o tranzacţie dinainte ştiută. Conţine o serie de prezentări lacunare şi ilogice
Florin Dăscălescu,
expert evaluator

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite