Japonia vine cu un nou plan privind baza americană de pe teritorul său

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Japonia vine cu un nou plan privind baza americană de pe teritorul său
Japonia vine cu un nou plan privind baza americană de pe teritorul său

Japonia îl va informa pe preşedintele american Barack Obama în timpul vizitei acestuia la Tokio de luna viitoare că va veni cu un nou plan până la sfârşitul anului de relocare a unei baze aeriene americane în insula Okinawa din sudul arhipelagului, relatează ziaruljaponez Sankei, preluat de Reuters.

Informaţiile apar la câteva zile după ce secretarul american al apărării, Robert Gates, a cerut implementarea plănuitei realinieri a trupelor americane din Japonia, declanşând îngrijorări în legătură cu înrăutăţirea legăturilor dintre Washington şi noul guvern al Japoniei.

Un amplu acord de a reorganiza forţele americane din Japonia a fost semnat în 2006 între Washington şi partidul conservator care s-a aflat mult timp la conducerea Japoniei, dar care a fost înlăturat de la putere de Partidul Democrat al premierului Yukio Hatoyama în urma alegerilor din august.

În centrul acestei înţelegeri se află planul de a muta baza aeriană de la Futenma în nordul insulei Okinawa, în acelaşi timp cu transferul a 8.000 de militari din marină de la Okinawa pe teritoriul american Guam, parţial pe cheltuiala Japoniei. Arhipelagul nipon găzduieşte pe teritoriul său circa 47.000 de cadre militare americane ca parte a unei alianţe de securitate vechi de zeci de ani.

Hatoyama a precizat că vrea ca baza să fie mutată de pe insulă, unde au fost înregistrate numeroase plângeri privind infracţiuni, zgomote şi accidente legate de bazele americane, însă oficialii americanii au exclus această posibilitate, susţinând că va submina înţelegerile mai largi privind securitatea.

Publicaţia amintită relatează că guvernul plănuieşte să vină cu o nouă propunere pentru relocare în cadrul insulei Okinawa, citând surse guvernamentale neprecizate.

Premierul japonez a declarat joi că ţara sa are nevoie de mai mult timp înainte de a lua o decizie privind baza de la Futenma şi că nu vede vizita preşedintelui american Barack Obama de la 12-13 noiembrie ca un termen limită pentru ca Japonia să ajungă la o concluzie.

"Este vorba despre felul în care ambele părţi pot evita riscurile. Nu trebuie să ne grăbim", a spus vineri Hatoyama, citat de agenţia Kyodo

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite