Partide pitoreşti la alegerile din Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Partide pitoreşti la alegerile  din Japonia
Partide pitoreşti la alegerile din Japonia

În afară de formaţiunile tradiţionale, la scrutinul de azi s-au înscris şi unele mai nonconformiste. 1.374 de candidaţi încearcă să obţină voturile celor mai mulţi alegători japonezi, pentru a accede în cele 480 de locuri ale Camerei inferioare a Legislativului nipon.

În afară de reprezentanţii formaţiunilor tradiţionale, Partidul Liberal Democrat (PLD), la putere, Partidul Democrat din Japonia (PDJ), principalul rival al PLD, sau Partidul Comunist (PC), alegerile reprezintă o ocazie pentru un mare număr de mişcări şi personalităţi de a-şi face vocea auzită.

Citiţi şi:


VIDEO Va renunţa Japonia la conservatorism după 50 de ani?
VIDEO 2 săptămâni până la alegerile naţionale din Japonia / debutul campaniei electorale

Multe contrastează cu peisajul politic tradiţional. Mac Akasaka, preşedinte al Smile Therapy Association Foundation, propune combaterea crizei prin zâmbet. El a ţinut mitinguri în plin centrul capitalei într-o ţinută extravagantă, cel mai adesea roz, gesticulând de pe capota unui Rolls-Royce.

Akasaka a propus distribuirea de ajutoare financiare masive salariaţilor, comercianţilor sau chiar şomerilor. El recomandă, de asemenea, „smile therapy“ pentru îngrijirea depresiei.

Candidaţi ciudaţi, promisiuni trăsnite

Dar există personaje şi mai ciudate! La 21 august, lângă un loc foarte aglomerat, gara Shibuya din Tokio, un personaj îmbrăcat în întregime în alb a coborât dintr-o limuzină condusă de un şofer şi s-a urcat pe o camionetă transformată în tribună electorală, de unde s-a adresat mulţimii.

Acest personaj de o teatralitate studiată este doctorul NakaMats, pe numele său adevărat Yoshiro Nakamatsu, un inventator prolific. Politician angajat, el s-a prezentat cu regularitate la alegerile locale sau naţionale, dar fără succes până acum, scrie publicaţia „Le Monde“.

Mats a candidat anterior ca independent, dar de această dată a făcut campanie pentru Partidul Realizării Fericirii (PRF), o mişcare dezvoltată pe bazele unei secte create în 1986 de către Ryuho Okawa, care s-a autoproclamat „reîncarnarea lui Buddha“. PRF are înscrişi în alegeri 347 de candidaţi, mai mulţi decât PLD.

Partidul Realizării Fericirii a promis alegătorilor să facă din Japonia prima putere economică mondială, să mărească numărul locuitorilor la 300 de milioane (de la 127 de milioane cât sunt în prezent) prin admiterea a 100 de milioane de imigranţi, până în 2030. Ryuho Okawa, care afirmă că spiritele îl inspiră, doreşte, de asemenea, să doteze ţara cu capacităţi de apărare care să ţină China şi Coreea de Nord la respect.

Conservatorii ar putea fi învinşi, După 50 de ani

image

Premierul japonez Taro Aso (stânga)  se aşteapă la înfrângerea Partidului Liberal Democrat  Foto: Epa



Partiul Liberal Democrat (PLD, dreapta), al premierului Taro Aso, conduce Japonia de peste 50 de ani aproape fără întrerupere, dar potrivit tuturor sondajelor de opinie, PLD ar urma să piardă scrutinul de astăzi în faţa Partidului Democrat din Japonia (PDJ, centru).

„Nu am reuşit să explicăm calităţile conservatorismului. Regretăm că nu am trimis un mesaj clar în aceşti ultimi ani“, a explicat Taro Aso.

PLD, slăbit de criză şi de scandaluri

De la victoria în alegerile legislative din 2005, Partidul Liberal Democrat a desemnat trei premieri, fără a reuşi însă să contracareze scăderea popularităţii. Partidul este acuzat de majoritatea japonezilor că a slăbit protecţia socială şi a favorizat sărăcia.

Potrivit unui sondaj efectuat pe un eşantion de 130.000 de alegători şi publicat de cotidianul „Asahi“, PDJ ar putea câştiga până la 320 dintre cele 480 de locuri de deputaţi.

Preşedintele acestui partid Yukio Hatoyama ar urma să fie însărcinat de Parlament să formeze un nou guvern. Partidul Liberal Democrat „pare sigur că va suferi o înfrângere zdrobitoare şi ar urma să deţină numai o sută dintre cele 300 de locuri“ în Dietă  (parlamentul nipon), adaugă publicaţia citată.

Norme

Deputaţii sunt aleşi pentru o perioadă de patru ani. La depunerea candidaturii, un politician trebuie să fi împlinit 25 ani, iar alegătorii să aibă minimum 20 de ani. Parlamentarii au sarcina de a-l alege pe prim-ministru din rândurile membrilor Legislativului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite