În doi ani China ar putea depăşi Japonia, devenind cea de-a doua economie mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În doi ani China ar putea depăşi Japonia, devenind cea de-a doua economie mondială
În doi ani China ar putea depăşi Japonia, devenind cea de-a doua economie mondială

La 30 de ani de la reformele lansate de Deng Xiaoping, prin care s-a renunţat la socialismul economic pentru a îmbrăţişa capitalismul, statul chinez ar putea ajunge pe locul doi în topul celor mai bogate state, arată o analiză a AFP.

Super tehnologizata Japonie ar putea pierde încă de anul viitor, sau cel mai târziu în 2011, statulul de lider economic al Asiei în favoarea Beijingului, cel puţin în ceea ce priveşte mărimea Produsului Intern Brut (PIB).

În condiţiile în care Japonia a fost lovită puternic de criza mondială, fapt care se va traduce într-o comprimare a PIB-ului cu 1% în acest an, China a rămas tot timpul pe plus. Experţii consideră că 2009 va însemna pentru China o creştere economică de 9,5%.

Înaintea crizei, China înregistra un ritm de creştere economică de două cifre, ceea ce a permis majorarea produsului intern brut (PIB) până la 4.300 miliarde dolari în 2008, potrivit datelor Băncii Mondiale. PIB-ul Japoniei, aflată de peste 40 de ani pe locul secund locul doi în topul statelor cu cel mai mare PIB, a fost de 4.900 de miliarde de dolari, iar cel al Statelor Unite, lider economic global, a ajuns la 14.200 miliarde dolari, tot potrivit Băncii Mondiale.

"Creşterea economică rapidă conferă Chinei mai multă importanţă pe scena internaţională şi oferă posibilitatea Partidului Comunist (aflat la conducere în China de 60 de ani, n.r) să se promoveze şi să deţină noi mijloace pentru a încuraja mândria naţională", consideră analistul Todd Lee, de la IHS Global Insight.

Depăşirea Japoniei de către China "se va întâmpla, bineînţeles, ca o consecinţă a creşterii rapide a economiei chineze şi a relativei stagnări a celei japoneze", menţionează economistul Eric Fishwick, şeful cercetării economice de la CLSA Asia-Pacific Markets.

Puterea yenului menţine Japonia înaintea Chinei

"Singurul factor care decide dacă poziţia a doua mondială revine Chinei sau Japoniei este valoarea yenului. Fără factorul yen, China ar fi deja numărul doi", subliniază Dong Tao, economist al Credit Suisse la Hong Kong. În timp ce yuanul, moneda chineză, urmează întocmai evoluţia dolarului, yenul japonez s-a menţinut mereu la un curs de schimb ridicat în raport cu moneda americană, fiind considerată o monedă de refugiu în peroadă de criză.

Cu toate că ar putea devansa Japonia în nici doi ani din punctul de vedere al mărimei PIB-ului, trebuie recunoscut că standardele de trai din statul comunist sunt departe de a fi unele ridicate.

Chinezii vor avea nivelul de trai al niponilor în circa 30 de ani

Toyoo Gyohten, consilier la ministerul de finanţe din Japonia, semnalează că în acest moment China, cu 1,3 miliarde de locuitori, este mult în urmă în ceea ce priveşte gradul de dezvoltare, cu un nivel al PIB pe cap de locuitor de sub 4.000 dolari.

"Un calcul simplu arată că China va avea nevoie de 30 de ani pentru a atinge nivelul PIB pe locuitor din Singapore sau Japonia, care se situează în jur de 40.000 de dolari", explică Gyohten. Acesta susţine că urcarea Chinei pe a doua poziţie mondială în ceea ce priveşte valoarea PIB va fi doar o chestiune "mai degrabă simbolică" şi de importanţa politică atât pe plan intern, legitimând conducerea comunistă, cât şi pe plan internaţional, Beijingul putând pretinde un rol mai important în cadrul unor instituţii mondiale precum Fondului Monetar Internaţional (FMI).

"Încrederea în politica economică a guvernului chinez nu a fost niciodată atât de ridicată. Politica de contracarare a crizei economice a fost o mare reuşită, cel puţin în ceea ce priveşte nevoia de a crea o creştere economică ridicată. Depăşirea Japoniei ar fi considerată ca o justificare a acestei politici", consideră economistul Eric Fishwick, şeful cercetării economice de la CLSA Asia-Pacific Markets.

China a înregistrat în primele trei luni ale anului cel ami scăzut ritm de creştere a PIB-ului din ultimii 20 de ani, de doar 6,1%. Economia chineză şi-a revenit însă în perioada aprilie-iunie, înregistrând un avans economic de 7,9%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite