Japonezii au renunţat după 54 de ani la conservatorism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Japonezii au renunţat după 54 de ani la conservatorism
Japonezii au renunţat după 54 de ani la conservatorism

Japonezii i-au sancţionat duminică sever pe conservatorii aflaţi de 54 de ani la conducerea ţării: la alegerile parlamantare de duminică, votanţii niponi au adus pentru prima dată la guvernare opoziţia de centru, care a promis, între altele, că desfiinţează taxele de autostradă.

Citiţi şi:


Potrivit primelor estimări publicate de presă, opoziţia - Partidul Democrat din Japonia (PDJ, de centru) - a obţinut o victorie covârşitoare şi s-ar putea să-i revină între 298 şi 329 de mandate din totalul de 480, câte are Camera Deputaţilor, în timp ce conservatorilor din Partidul Liberal-Democrat (PLD, de dreapta) nu le-ar reveni decât între 84 şi 131 de mandate.

Anunţul victoriei a fost primit cu o explozie de bucurie şi cu un ropot de aplauze la cartierul general electoral al PDJ. Votând pentru schimbare, japonezii au vrut să sancţioneze excesele politicii liberale a PLD de-a lungul anilor, care, în opinia electoratului, s-ar face vinovat pentru agravarea disparităţilor sociale, a şomajului şi a sărăciei.

Preşedintele PDL, Yukio Hatoyama, în vârstă de 62 de ani, care ar urma ca în două săptămâni să fie numit prim-ministru de către Parlament, a promis că va duce o politică pusă "în slujba vieţii oamenilor", bazată pe un program generos de alocaţii pentru pensionari, familii şi persoanele cele mai sărace. Partizan al relansării economice prin consum, el a promis, de asemenea, gratuitate parţială în educaţie, o primă la naştere şi eliminarea taxelor pentru autostrăzi.


PDJ a estimat la 16.800 miliarde de yeni (125 de miliarde de euro) costul anual al programului său începând din 2012, pe care preconizează să-l finanţeze reducând "risipa" bugetară pe care o constituie, în opinia sa, diverse lucrări publice nenecesare sau subvenţionarea clientelară a regiunilor. De asemenea, are în vedere reducerea salariilor funcţionarilor.


Hatoyama le-a mulţumit alegătorilor pentru sprijinul lor, precizând că doreşte să formeze o coaliţie guvernamentală cu alte două formaţiuni politice din opoziţie - Partidul Social-Democrat, de stânga şi Noul Partid al Poporului, de dreapta. Hatoyama a subliniat că ''principala provocare va fi de a face din această victorie o victorie a poporului, fără a fi arogant''.

  • Bogat moştenitor al unei dinastii de oameni politici, adesea comparaţi cu Kennedy, viitorul premier este partizanul unei Japonii mai independente faţă de Statele Unite şi mai orientate către Asia, fără a contesta însă alianţa strategică cu aliatul american.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite