Focşani:Jale în satul fraţilor înecaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victoraş, Gheorghiţă şi Marian Popa, cei trei fraţi care au murit miercuri înghiţiţi de râul Râmna, au fost aduşi ieri acasă, în coşciuge. În casa familiei Popa, din satul vrâncean Poiana Cristei, camera băieţilor, care în urmă cu nici 48 de ore era plină de veselie, s-a umplut acum de sicrie.

S-au trezit cu apa în drum şi-n case

VIDEO - O femeie de 50 de ani a murit de ziua ei, lovită de fulger (FOTO)

„Florile mele, brazii mei de copii s-au dus. Nu mai am de ce să mai trăiesc pe pământ că nu mai am pentru ce!", striga Oprina Popa, mama celor trei băieţi. Victoraş (14 ani), Gheorghiţă (16 ani) şi Marian (22 ani) sunt plânşi de tot satul. Harnici şi cuminţi, erau iubiţi de toată lumea. Au rămas fără tată în urmă cu opt ani, după ce acesta a fost răpus, la numai 38 de ani, de ciroză.

Rămaşi fără părinte, băieţii se apropiaseră de un vecin care are magazinul din sat, Petruş Ciobanu.

„Erau muncitori toţi. În special cel mic, Victoraş, mereu venea să mulgă vacile, să meargă la prăşit. Şi orice problemă aveau veneau şi ne întrebau cum să facă să nu greşească. Le-am luat un calculator. Au primit şi de la şcoală acel ajutor de 200 de euro şi le-am dat diferenţa. Nu cereau, doar îi auzeam că nu au şi am încercat să îi ajutăm că erau suflete de copii şi ei", spune bărbatul cu ochii în lacrimi.

Scafandrii au ajuns după două ore

Vestea că cei trei au murit înecaţi în râul Râmna a stârnit controverse în rândul sătenilor. „Este o apă mică de nu ajunge nici până la genunchi. A intrat prima dată cel mic de 14 ani să se scalde. Apa l-a dus în ghiolul plin cu mâl. Cel de 22 de ani a sărit să-şi salveze fratele, dar s-au prins în mâlul de un metru. Cu tot cu mâl, apa nu trecea de piept, dar ei nu s-au putut mişca. Aşa s-a dus şi al treilea după ei şi a murit şi el. Când am auzit, am fugit acolo înainte să ajungă pompierii cu scafandrii. Am intrat în apă şi am dat cu picioarele de capetele lor. M-am speriat şi am ieşit afară", ne-a spus Mihai Păroiu, consătean de-al familiei Popa.

Cei trei copii se aflau cu vacile la păscut împreună cu un vecin în vârstă de 10 ani, Marian Văsâi. „Am văzut că nu mai ies şi m-am speriat. Am venit repede în sat să ţip după ajutor, dar am ajuns greu, că este departe", povesteşte Marian. Mama lui spune că băieţii fuseseră chemaţi la şcoală în acea zi.

Gheorghiţă Popa 

image

„De ce nu or fi venit? Că scăpau aşa. Băiatul meu era cu ei. Mulţumesc lui Dumnezeu că nu a intrat şi el în apă cu ei, că altfel nu mai trăia acum", spune Mariana Văsâi.

„S-au cerut suflete"

Vestea a îngrozit toată suflarea din zonă. O firmă particulară din Focşani a donat cele trei sicrie, iar acasă la fraţii Popa s-a strâns tot satul pentru a ajuta la pregătirile de înmormântare.

„De când suntem în satul ăsta nu s-a mai înecat nimeni acolo. E apa mică şi nu se ştia de ghiolul ăla. Tatăl lor a murit acum opt ani, acum ei trei copii. Femeia asta, mama lor, nu ştiu cum mai trăieşte. Aici s-au cerut suflete de au murit ei, altfel nu pot să-mi explic", ne-a spus şi primarul comunei, Petruş Vlad.

Rudele celor trei nu au stabilit însă data de înmormântare întrucât aşteaptă să sosească doi unchi din Italia şi celălalt frate al copiilor, Ionuţ (18 ani), care a plecat în urmă cu trei săptămâni la muncă.

Voiau să se apuce de afaceri

Victoraş Popa

image

Vecinii povestesc despre cei patru fraţi că şi-ar fi dorit să se apuce de o afacere de pe urma căreia să câştige bani. „Din câte ştiu eu, ziceau că ar vrea să cumpere o motocositoare şi să cosească la oameni. Mergeau la lucru cu coase din astea normale, dar ar fi vrut să se modernizeze, să câştige mai mult", povesteşte Petruş Ciobanu.

Gheorghiţă Popa abia terminase clasa a VIII-a şi participase la petrecerea de absolvire. Foştii lui colegi spun că sunt şocaţi de întâmplare şi că nu s-ar fi aşteptat ca Gheorghiţă, care era un băiat foarte puternic şi foarte curajos, să moară în acest fel. „Nu ne vine să credem. Parcă ar fi un coşmar", spun Maria şi Oana, două dintre fostele lui colege.

"Am văzut că nu mai ies şi m-am speriat. Am venit repede în sat să ţip după ajutor, dar am ajuns greu, că este departe."
Marian Văsâi
martor

Ghiolul morţii, semnalizat

Marian Popa

image

Primarul comunei Poiana Cristei, Petruş Vlad, spune că a încercat încă de anul trecut să facă rost de bani pentru a marca zona unde s-au înecat cei trei fraţi.

„Locul este periculos, că este un fel de ghiol, unde se adună nămolul adus de apă. Aş fi vrut să pun un gard şi nişte panouri de avertizare. O să cer bani de la judeţ", susţine primarul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite