Cluj: Jaf la minut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ancheta privind jaful de la Banca Transilvania este departe de final. La 24 de ore de la cel mai îndrăzneţ jaf al deceniului, poliţia nu a reţinut încă niciun suspect. 

Aseară şi în timpul nopţii au fost audiate cele circa 20 de persoane prezente în sediul agenţiei bancare, dar şi alte persoane - atât din cercul de suspecţi, format din clienţi mai vechi ai poliţiştilor, cât şi victime „de ocazie”, posesori de maşini BMW, marcă de autovehicul cu care este posibil ca atacatorii să fi dispărut.
Potrivit comisarului-şef Ioan Rus-Herdea, şeful poliţiei municipale, până astăzi la orele amiezii, nu fusese reţinut niciun suspect. Au apărut în schimb noi probe în favoarea ipotezei că atacatorii au plecat prin spatele clădirii, prin gangul care desparte sediul băncii de celelalte magazine din complexul Union. Astfel, în jurul orei 11. 30, o formaţiune compusă din jandarmi şi poliţişti, care a scotocit împrejurimile din spatele băncii, a descoperit lângă o ghenă de gunoi, din spatele agenţiei, mai multe role de hârtie, care se folosesc la strângerea bancnotelor. În favoarea ipotezei că jefuitorii au dispărut prin gangul lateral se pronunţă şi Leontin Toderici, directorul executiv al Băncii Transilvania. Acesta ne-a declarat că unul dintre atacatori l-a neutralizat pe paznic cu un pistol cu şocuri electrice, iar celălalt a forţat uşa de lemn care le separa pe casiere de spaţiul comun. Uşa a cedat extrem de uşor pentru care a fost apoi o formalitate să ridice banii aflaţi la dispoziţia casierelor, sub ameninţarea unei arme. El nu a reuşit însă să le convingă să deschidă seifeul şi s-a retras. În circa 70-80 de secunde, jefuitorii au dispărut. „Ne bucurăm că nu au fost victime, nici în sediu şi nici pe stradă”, ne-a spus Toderici.
Agenţia bancară s-a redeschis publicului, astăzi, în jurul orei 10.00. Tot astăzi, în jurul prânzului, Banca Transilvania a decis să ofere 25.000 de lei pentru orice informaţie relevantă care va duce la prinderea atacatorilor.

Martor preţios

Un bărbat de circa 50 de ani ne-a relatat în jurul amiezii, că a văzut aseară, la ora  jafului, doi tineri alergând, dinspre gangul din laterala băncii, cu plase în mână, chiar pe lângă ghena de gunoi în care s-au descoperit rolele pentru bancnote. În urma acestei relatări, jandarmii şi poliţiştii i-au solicitat detalii. În paralel, căutările jandarmeriei şi poliţiei în zona jafului au continuat asiduu. În sprijinul ipotezei că atacatorii au dispărut prin spatele clădirii vine şi declaraţia unui jandarm. Acest era îmbrăcat în civil şi se îndrepta spre casă. A ajuns imediat după ce jefuitorii ieşiseră pe uşa principală, printre mulţimea adunată la faţa locului. „Împreună cu agentul de pază, am alergat pe gang, după atacatori”, ne-a spus jandarmul, care ne-a solicitat anonimatul. „Am alergat singur după ei, dar i-am pierdut după o ghenă de gunoi”, ne-a spus jandarmul.

Filmul jafului

Vineri la ora 16.45, doi tineri înalţi, de circa 1,8o metri, cu feţele acoperite cu cagule şi cu haine închise la culoare, au intrat înarmaţi în sediul agenţiei Băncii Transilvania de pe strada Izlazului, în  cartierul Mănăştur, de unde au sustras suma de 246.000 de lei. Poliţiştii au în vedere două piste, una în care jefuitorii au dispărut cu un autoturism, probabil un BMW de culoare închisă, şi alta în care aceştia au fugit printre blocuri.

Sucursala BT Floreşti, spartă în urmă cu un an

Atacul de aseară nu este primul care s-a petrecut într-un sediu al Băncii Transilvania în judeţul Cluj. În 29 ianuarie 2008, seiful sucursalei din Floreşti a fost spart, fiind sustraşi 197.000 de lei, 9.000 de euro şi 3.000 de dolari, fără ca autorii să fi pătruns în bancă. Aceştia au decupat, dintr-o încăpere adiacentă băncii, peretele din spatele seifului, după care au spart seiful. Principalul suspect, Tibor Banyai, s-a sinucis în arest, după ce susţinuse că este nevinovat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite