Summit CSI: Medvedev refuză dialogul cu Iuşcenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Summit CSI: Medvedev refuză dialogul cu Iuşcenko
Summit CSI: Medvedev refuză dialogul cu Iuşcenko

Miniştrii de externe şi preşedinţii celor 11 state din CSI se vor întâlni joi şi vineri la Chişinău la un summit la care preşedintele rus Dmitri Medvedev refuză întâlnirea cu omologul ucrainean Viktor Iuşcenko.

Citiţi şi:


Pe agenda şedinţei se află peste 20 de subiecte de actualitate: consiliul va adopta unele decizii privind viaţa internă a organizaţiei, impulsionarea colaborării în domeniul reglementării proceselor migraţionale şi de contracarare a circulaţiei drogurilor, colaborarea în domeniul tehnologiilor educaţionale, precum şi proiectul unei Declaraţii întru susţinerea cărţii. Un subiect aparte al agendei vizează continuarea colaborării multilaterale a Georgiei în cadrul CSI, după sistarea de către această ţară a calităţii de membru al organizaţiei, la 18 august 2009.

  • CSI reuneşte Azebaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Republica Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan şi Ucraina
  • Comunitatea Statelor Independente este o alianţă formată din 11 din cele 15 foste republici ale Uniunii Sovietice, excepţiile fiind cele trei ţări baltice: Estonia, Letonia, Lituania şi Georgia.
  • CSI, China şi SUA, deţin 80% din rezervele de cărbuni ale planetei.


Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, va participa a summitul CSI dar nu va avea nicio  întrevedere cu omologul său ucrainean, Viktor Iuşcenko. Într-o scrisoare deschisă, datată la 11 august 2009, adresată preşedintelui ucrainean, preşedintele rus Dmitri Medvedev a criticat politica Ucrainei sub preşedinţia lui Viktor Iuşcenko, pe care a calificat-o drept un "recul al principiilor de prietenie şi parteneriat cu Rusia", după care a declarat că nu vede perspective pentru restabilirea raporturilor cu actualele autorităţi din Ucraina.

Preşedintele rus a anunţat, de asemenea, că amână trimiterea noului ambasador rus, Mihail Zurabov, în Ucraina, motivând această hotărâre prin atitudinea inamicală a autorităţilor ucraineene faţă de Rusia. Acest demers a fost calificat de Iuşcenko drept o "îngheţare de facto" a relaţiilor diplomatice.

"Din punctul nostru de vedere, nu există obstacole în privinţa întâlnirilor cu preşedintele Rusiei. Sperăm că întâlnirea va fi... Mai ales după ce a fost făcut de partea rusă în vară, întrevederea este necesară", a răspusn Iuşcenko.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite