Iulian Dragomir şi Corina Jîjîie candidează pentru şefia Secţiei Penale a Curţii Supreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorul Iulian Dragomir şi-a depus candidatura pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al Secţiei Penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, contracandidatul său fiind magistratul Corina Jîjîie. Dragomir este magistratul care a emis mandatul de arestare preventivă pentru Laurenţiu Mironescu, fostul secretar de la Ministerul de Interne, iar Jîjîie a emis primul mandat de arestare împotriva unui judecător de la Curtea Supr

Iulian Ilie Dragomir  Dragomir este magistratul care a a decis, pe 25 mai, arestarea preventivă a lui Laurenţiu Mironescu, fostul secretar general al MAI, şi al celorlalţi 27 de persoane din “Dosarul corupţiei din Vama Constanţa.” Judecătorul Iulian Ilie Dragomir între 1991 şi 1997, a fost judecător la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, în 1997 a fost promovat judecător la Tribunalul Bucureşti, în 1999 a promovat judecător cu grad de Curte de Apel, iar între 2001 şi 2004 a fost vicepreşedinte al Tribunalului Bucureşti.


Între 2004 şi 2007, el a fost vicepreşedinte al Curţii de Apel Bucureşti, iar în perioada 2004 - 2006 a fost detaşat la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi din 1 iulie 2007 este judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.


Jijie, primul judecător suprem care şi-a arestat un coleg


Alături de acesta mai candidează pentru conducerea Secţiei Penale a instanţei supreme şi magistratul Corina Michaela Jîjîie. Judecătoarea a intrat în atenţia mass-media după ce în aprilie 2010 a emis mandatele de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru Florin Costiniu, fost preşedinte al Secţiei civile a ICCJ, şi oamenii de afaceri Marius Locic şi Costel Căşuneanu pentru fapte de corupţie în dosarul senatorului PSD, Cătălin Voicu. Decizia de arestare a lui Florin Costiniu constituie o premieră, fiind pentru prima dată în sistemul judiciar românesc când împotriva unui judecător de la Curtea Supremă de Justiţie se ia o astfel de măsură.


Corina Michaela Jîjîie a a fost între 1980 şi 1991 procuror la Procuratura locală Târgovişte, între 1991 - 2001, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, 1996 - 2001, procuror şef al Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa şi din 14 ianuarie 2002, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.


Numiţi de Preşedintele României


Cei doi judecători îşi vor susţine candidaturile în cadrul unui interviu în faţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii în 6 decembrie 2011. Potrivit Legii 303/2004, preşedinţii secţiilor ICCJ sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii pentru un mandat de trei ani care poate fi reînnoit o singură dată.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite