Italienii vor împuşca fazani crescuţi în Pătulele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

4.000 de păsări au plecat spre fondurile cinegetice din Italia

4.000 de fazani de la Pătulele-Mehedinţi au luat drumul peninsulei şi vor fi eliberaţi pe fondurile de vânătoare de lângă Brescia. Italienii preferă păsările crescute în localitatea mehedinţeană pentru că nu sunt obişnuite cu omul şi sunt crescute în sălbăticie. Cum un fazan se vinde cu 6 euro, afacerea nu-i însă deloc profitabilă pentru crescători. Preţul plătit de italieni. deşi e destul de mic şi nu acoperă nici cheltuielile, a fost cel mai bun dintre cele primite.

„O ducem greu pentru că nu avem subvenţii“


Toată vara, lucrătorii de la Pătulele s-au străduit să crească fazani de primă clasă. E condiţia ca păsările să fie acceptate la export. Oamenii recunosc că nu le-a fost uşor şi au muncit pe brânci. „O ducem destul de greu, pentru că nu avem subvenţii. E cea mai mare fazanerie din ţară, iar subvenţiile din partea statului ar putea fi un ajutor, dar nu putem să le primim, pentru că suntem de stat“, a precizat Sandu Toia, administratorul fazaneriei. 

Activitatea nu e rentabilă


Ca într-o partidă de vânătoare, crescătorii au făcut, ieri, pe gonacii. Adică au adus păsările, dar nu în bătaia puştii, ci în cuştile italienilor. Fazanii s-au lăsat cu greu duşi de la Pătulele, urmând să ajungă pe fondurile cinegetice din Italia. În fazaneria din Pătulele, au mai rămas 3.000 de fazani, la fel de frumoşi, care aşteaptă şi ei unul sau mai mulţi cumpărători.
Deocamdată, Direcţia Silvică Mehedinţi nu are un alt contract de onorat. „I-am scos deja la licitaţie. Vom vedea cine e amator de fazani, fie că e din ţară, fie din străinătate“, ne-a declarat Ion Megan, directorul Direcţiei Silvice Mehedinţi. Potrivit sursei citate, nu se ştie dacă anul viitor, fazaneria va mai avea acelaşi număr de fazani, întrucât activitatea este nerentabilă. „Activitatea nu e rentabilă, din cauza hranei scumpe. Tehnologia de creştere a fazanilor presupune o dietă corespunzătoare, dar nu e prea scumpă“, ne-a mai spus Ion Megan.
Fermele româneşti au ajuns să exporte aproape în totalitate producţia în Italia, deoarece, pe piaţa internă, fazanii nu mai sunt căutaţi. Ferma de creştere a fazanilor de la Pătulele, cea mai mare din ţară se află în Mehedinţi, la 60 de kilometri de Severin, într-un perimetru delimitat şi protejat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite