Istoria familiilor din tată-n fiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare locuitor din Rebra îşi cunoaşte descendenţii până la a opta generaţie. Un profesor din Bistriţa a muncit 25 de ani pentru a realiza genealogia fiecăreia dintre cele 708 familii.

 Descendenţii familiilor din Rebra au încăput în două volume care însumează 600 de pagini. Autorul, profesorul Viorel Rus, a folosit în lucrarea sa un sistem original, genealogia tabelară, recunoscut de Asociaţia Naţio-nală de Genealogie din România. Locuitorii din Rebra nu numai că se mândresc peste tot cu această lucrare despre familie, dar au folosit informaţiile ca documente pentru a-şi dovedi dreptul de moştenitori.

Treabă costisitoare

Profesorul Rus, care a predat până anul trecut filosofia la un liceu din Bistriţa, le-a făcut cadou locuitorilor din satul natal istoria generaţiilor trecute. Pasionat de genealogie, profesorul a luat mii de interviuri şi a făcut nenumărate drumuri Bistriţa - Cluj, pentru a consulta arhivele depozitate aici. Este mândru însă de realizarea sa, remarcată de somităţi în materie de genealogie.
Academicianul Nicolae Endroiu cosideră că cele două volume sunt „ modele de cercetare genealogică, cea mai complexă cercetare  a unui sat românesc dusă pe parcursul unui sfert de veac”.

Mai mult decât un arbore genealogic

Modelul profesorului Rus este mai mult decât un arbore genealogic şi, graţie sistemului tabelar, fiecare rebrenean poate afla exact nu numai care i-au fost toţi strămoşii, cale de şapte - opt generaţii, dar şi cum au murit, sau chiar ce meserii ori schimbări de adrese au avut.
„Este un sistem mult mai cuprinzător decât clasicul arbore genealogic, iar oamenii se pot orienta mult mai bine aşa”, este convins Viorel Rus. „Este analitic, pentru că el cuprinde toţi descendenţii unei familii, dar şi sintetic, pentru că poate permite recompunerea descendenţilor pe generaţii, determinând gradul de înrudire”, mai spune autorul metodei genealogice, denumite deja, printre cunoscători, drept „metoda Rus”.

A atins orgoliul locuitorilor

Rebrenenii sunt mândri de istoria familiilor şi au cumpărat volumele la câteva zile după editare.
„Sătenii noştri au achiziţionat lucrarea ca pâinea caldă, toate exemplarele ediţiei princeps fiind epuizate rapid. Acum sunt foarte multe solicitări pentru reeditare ”, spune Ştefan Bechiş, profesor de istorie la Rebra.
Printre personalităţile cuprinse în carte cu tot cu familie se numără lutierul Pavel Onoaie, constructor si expert în viori, cel care a expertizat viorile lui George Enescu şi Ion Voicu sau o scriitoare din Mangalia, Dorina Alina Romanescu, pe numele real Saveta Georgescu, cu numeroase distincţii de la Uniunea Scriitorilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite