Ultimul otoman a murit la Istanbul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultimul otoman a murit la Istanbul
Ultimul otoman a murit la Istanbul

Prinţul Osman Ertugrul, liderul dinastiei otomane şi cel din urmă pretendent la tronul imperial abolit, a murit miercuri la vârsta de 97 de ani, într-o clinică privată din Istanbul, transmite BBC.

Dacă ar fi fost împărat ar fi purtat numele de Osman al V-lea sau Ertugrul I. Osman Ertugrul era cel mai vârstnic dintre ultimii descendenţi ai sultanilor otomani. Însă, aceştia au fost alungaţi din Turcia în 1924, după proclamarea, la 29 octombrie 1923, a Republicii laice de către Mustafa Kemal Ataturk peste ruinele imperiului otoman.

Cunoscut şi ca "ultimul otoman", Osman a fost ultimul nepot al sultanului Abdul-Hamid II, care a fost exilat după crearea statului turc modern.

Născut în 1912 la Istanbul, Osman avea 12 ani şi studia la Viena când familia lui a fost exilată. După ce s-a stabilit la New York, el a trăit mai mult de 60 de ani într-un apartament modest, de deasupra unui restaurant.

În ciuda legii turce din 1973, ce îi autoriza pe membrii masculini ai familiei imperiale să îşi recupereze naţionalitate turcă, el nu şi-a solicitat naturalizarea multă vreme, devenind în cele din urmă cetăţean turc în 2004.

A declarat întotdeauna că nu are pretenţii politice şi s-a întors în Turcia în anii 1990, la invitaţia guvernului. Soţia lui, Zeynep Tarzi, este urmaşă a ultimului rege al Afganistanului.

Ertugrul va fi înhumat sâmbătă la Istanbul, fosta capitală otomană, într-un mausoleu otoman unde sunt îngropaţi mai mulţi sultani din dinastie, potrivit autorităţilor locale.

  • Întemeietorul Imperiului Otoman este Osman I, cel care i-a dat şi numele şi i-a proclamat independenţa.
  • Mehmed al II-lea, cel care a cucerit Constantinopolul, este considerat adevăratul promotor al Imperiului. Supranumit Cuceritorul, el avea doar 19 ani când a devenit sultan şi era un soldat erudit.
  • Sub conducerea lui Selim I şi a lui Suleiman Magnificul, în mijlocul secolului al XVI-lea, otomanii au atins „vârsta de aur”.
  • Imperiul Otoman a cunoscut o perioadă de stagnare ]ntre secolele al XVII-lea - XIX-lea. Ulterior au apărut primele semne ale declinului.
  • A început să piardă din teritoriile pe care le controla, iar în 1922, în urma unei lovituri de stat, a fost proclamată republica Turcia, moment care a marcat şi finalul marelui imperiu, ultimul sultan fiind atunci înlăturat.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite