Israelul trebuie recunoscut ca stat evreu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Israelul trebuie recunoscut ca stat evreu
Israelul trebuie recunoscut ca stat evreu

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a afirmat, într-un interviu publicat sâmbătă în Statele Unite, că pentru a soluţiona conflictul israelo-palestinian, palestinienii trebuie să recunoască Israelul ca stat evreu.

Întrebat asupra necesităţii unei asemenea recunoaşteri, Netanyahu a răspuns: "aşa este", în acest interviu acordat cotidianului The Washington Post.

"Israelul nu este un stat binaţional", a explicat el. "Sunt neevrei care trăiesc aici cu aceleaşi drepturi depline şi egale, dar există două lucruri care fac caracterul unic al Israelului. Aceasta este patria mamă a tuturor evreilor. Şi există un vast consens în Israel asupra faptului că problema refugiaţilor palestinieni trebuie rezolvată în afara frontierelor Israelului", a adăugat el.

Palestinienii trebuie să încheie un acord de pace final cu "statul evreu Israel", a spus el.

Omologul său palestinian Salam Fayyad a indicat în acelaşi ziar că guvernul său este decis să termine o structură pentru un viitor stat palestinian până în 2012, notează Agerpres.

"Suntem angajaţi pe o cale ce vizează terminarea elaborării instituţiilor", a spus el, explicând că este vorba despre a obţine "capacitatea de a ne guverna pe noi înşine eficient în toate sferele de guvernare în doi ani".

Întrebat dacă palestinienii urmează să se declare ca stat independent în 2011, Fayyad a indicat: "Am spus că acesta va fi programul guvernului palestinian. El se angajează să obţină capacitatea în doi ani".

Negocierile de pace între israelieni şi palestinieni sunt suspendate din decembrie 2008, după declanşarea unei vaste ofensive a armatei israeliene contra Fâşiei Gaza, aminteşte AFP.

Aceste convorbiri, care se împiedică mai ales asupra contenciosului coloniilor evreieşti în Cisiordania ocupată, sunt destinate să conducă la crearea unui stat independent palestinian.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite