Israelul a eliberat 19 deţinute palestiniene pentru imagini video cu Gilad Shalit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Israelul a eliberat 19 deţinute palestiniene pentru imagini video cu Gilad Shalit
Israelul a eliberat 19 deţinute palestiniene pentru imagini video cu Gilad Shalit

19 palestiniene au fost eliberate din închisoare vineri dimineaţă, în schimbul unei înregistrări video, care dovedeşte că soldatul israelian Gilad Shalit, ostatic în Fâşia Gaza din 2006, se află încă în viaţă, au declarat oficiali israelieni, potrivit CNN.

Deţinutele palestiniene au fost transferate a centrul de detenţie din Ofer, în apropiere de Ramallah, în Cisiordania, de unde vor fi eliberate, ultima fiind dusă la închisoarea din Ashkelon, sudul Israelului, de unde urmează să fie transferată în Fâşia Gaza.

Ele vor fi oficial eliberate după ce autorităţile israeliene vor viziona înregistrarea video cu ostaticul şi vor constata că a fost realizată recent.

Răpit de grupări palestiniene în Gaza în urma unui raid acum trei an, soldatul Shalit, 23 de ani, a devenit un simbol în Israel şi un test al angajamentului statului israelian faţă de militarii săi capturaţi.

Filmul nu a dat publicităţii, dar potrivit presei israeliene caseta a fost înregistrată recent, iar în imagini apare
Shalit în stare bună şi îmbrăcat civil.

Citiţi şi


Prima scrisoare a soldatului israelian Gilad Shalit, scrisă în 25 iunie 2006, la trei luni după capturarea sa de către trei grupări înarmate palestiniene, a fost publicată în septembrie de presa israeliană.

Vă urez shalom (pace). Starea sănătăţii mele se degradează de pe o zi pe alta, în special pe plan moral, ceea ce mă face depresiv. Aştept ca acest coşmar insuportabil să înceteze şi să fiu eliberat din această celulă în care sunt deţinut în stare de izolare după cea de a 20-a aniversare a mea pe care speram s-o sărbătoresc cu voi, scrie militarul în acest mesaj adresat mamei şi tatălui său, precum şi fraţilor şi prietenilor.



De la începutul detenţiei sale, ostaticul a trimis în Israel mai multe mesaje care confirmă astfel că este în viaţă.

Într-o înregistrare parvenită în iunie 2007, soldatul afirma: Sper mult că guvernul meu se va interesa mai mult de mine şi va răspunde favorabil cererii mujahedinilor. Responsabilii israelieni consideră că această scrisoare şi înregistrarea respectivă i-au fost dictate soldatului de răpitorii săi.

În februarie 2008, o a doua scrisoare a parvenit familiei prin medierea unei terţe părţi neprecizate. În fine, alte două misive au fost transmise apoi, respectiv în aprilie şi în iunie 2008, după intervenţii ale preşedintelui francez Nicolas Sarkozy şi ale fostului preşedinte american Jimmy Carter.

Israelul şi Hamas au negociat indirect, prin intermediul Egiptului, un schimb al lui Shalit pentru aceşti deţinuţi palestinieni. Potrivit presei israeliene, mediatori germani au deblocat aceste convorbiri indirecte.

Embedded video from CNN Video

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite