Israelul nu renunţă la activităţile de spionaj în Liban

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Israelul nu renunţă la activităţile de spionaj în Liban
Israelul nu renunţă la activităţile de spionaj în Liban

Israelul a informat ONU că îşi va continua operaţiunile de culegere de informaţii în sudul Libanului atâta vreme cât guvernul de la Beirut nu exercită un control deplin asupra întregului teritoriu naţional libanez.

La întâlnirea tripartită de la Naqoura, în sudul Libanului, dintre militarii israelieni, cei libanezi şi membrii UNIFIL, forţa ONU de menţinere a păcii în Liban, reprezentantul israelian, generalul de brigadă Yossi Haiman, nu a dezminţit informaţiile că echipamentul de ascultare telefonică recent descoperit în sudul Libanului ar fi de provenienţă israeliană.

Potrivit cotidianul libanez an-Nahar (Ziua), generalul nu a răspuns la întrebările puse în legătură cu scopurile în care a fost utilizat, ţinând să precizeze totodată că Israelul va face uz de capacitatea sa de culegere de informaţii atâta vreme cât organizaţia Hezbollah rămâne o ameninţare pentru existenţa sa.

Yossi Haiman a adăugat că instalarea de dispozitive de ascultare telefonică în sudul Libanului nu constituie o violare a Rezoluţiei 1701 a Consiliului de Securitate al ONU.


Comandantul UNIFIL, generalul Claudio Graziani i-a cerut ofiţerului israelian informaţii în legătură cu dispozitivele de ascultare descoperite în Liban. Militarii UNIFIL au declarat că, potrivit aprecierii lor, dispozitivele israeliene de ascultare au fost instalate în cursul războiului din 2006, deşi militarii libanezi au combătut acest punct de vedere

  • Gruparea libaneză Hezbollah primeşte susţinere financiară de la Iran, Siria, şiiţi libanezi. În ciuda unei declaraţii a ONU din iunie 2008, care certifica retragerea israeliană din toate teritoriile libaneze, în august 2008, cabinetul libanez a aprobat în unanimitate o declaraţie politică care asigură existenţa Hezbollah, ca o organizaţie armată şi care garantează dreptul său la "eliberarea sau recuperarea teritoriilor ocupate". Din 1992, organizaţia este condusă de Secretarul General Hassan Nasrallah.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite