Islanda elimină restricţiile impuse românilor pe piaţa muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Căpşunarii" au liber şi-n Islanda FOTO: ADEVĂRUL
"Căpşunarii" au liber şi-n Islanda FOTO: ADEVĂRUL

De la 1 ianuarie 2012, românii vor avea acces liber la joburile din Islanda, stat membru al Spaţiului Economic European, dar care nu este încă membru UE.

“Prin eliminarea restricţiilor privind accesul muncitorilor români pe piaţa islandeză, executivul de la Reykjavik transmite un semnal clar atât în sprijinul principiului european al liberei circulaţii a forţei de muncă, cât şi în acord cu ansamblul valorilor şi drepturilor care stau la baza construcţiei europene", se arată într-un comunicat prin care Ministerul Afacerilro Externe salută decizia luată de Guvernul Islandei.

Deputaţiii europeni au votat la sfârşitul lunii octombrie o rezoluţie prin care li se cerea statelor membre să-şi revizuiască politica privind piaţa muncii şi să elimine orice restricţii până la sfârşitul lui 2011.

Rezoluţia are caracter de recomandare şi este de aşteptat ca multe state să o ignore, în contextul recesiunii, al crizei datoriilor suverane şi al politicilor populiste care se manifestă acum în toate statele dezvoltate ale Europei.

Dintre statele UE, 11 restricţionează într-o măsură mai mică sau mai mare accesul românilor la joburile lor: Spania, Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie şi Olanda.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite