Islanda falimentează spitale din Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Londra face presiuni la Reykjavik pentru recuperarea miliardelor de lire depuse de britanici în băncile islandeze pe care criza financiară globală le-a lăsat falite. Peste 300.000 de britanici

Londra face presiuni la Reykjavik pentru recuperarea miliardelor de lire depuse de britanici în băncile islandeze pe care criza financiară globală le-a lăsat falite. Peste 300.000 de britanici – cât toată populaţia Islandei - aveau depozite numai la banca islandeză Landsbanki, acum în colaps. Într-o primă încercare de salvare a finanţelor ţării, Islanda a naţionalizat trei mari bănci private, blocându-le conturile.

Ca răspuns la îngheţarea depozitelor britanice, Marea Britanie a invocat legislaţia antiteroristă – vizavi de afectarea economiei naţionale - şi a blocat, la rândul său, active bancare islandeze de pe teritoriul său.

După un dur schimb de replici între cele două capitale, o delegaţie londoneză s-a deplasat, ieri, la Reykjavik pentru stabilirea unei proceduri prin care toţi deponenţii britanici să-şi poată recupera banii depuşi în băncile islandeze. Este vorba şi de consilii locale, autorităţi poliţieneşti şi fundaţii de caritate sau companii.

Datori vânduţi

Ultima victimă britanică a mirajului financiar islandez din ultimul deceniu este o clinică de oncologie din Manchester, care a anunţat că ar putea pierde cele 7,5 milioane de lire depuse la banca islandeză Kaupthing. În aceeaşi situaţie se găsesc peste 100 de primării din Anglia, Ţara Galilor şi Scoţia, care au depus în băncile Islandei circa un miliard de lire, atrase de dobânzile mari. Scotland Yard a depus 20 de milioane, iar 60 de fundaţii alte 120.

Totalul s-ar ridica la circa 6 de miliarde de lire.După liberalizarea sistemului financiar din 1990, câteva bănci i-au îmbogăţit pe islandezi, prin împrumuturi masive în monede străine, dar au făcut economia dependentă de piaţa bancară globală.

Ca să achite datoriile bancare naţionale, fiecare islandez ar trebui să plătească acum circa 200.000 de euro. Soluţiile propuse guvernului sunt austeritatea financiară impusă de FMI, înlocuirea monedei krona cu euro sau acceptarea împrumutului de patru-cinci miliarde de euro promis de Kremlin  în schimbul utilizării bazei militare abandonate de SUA în 2006.

image

Aplicarea unei legi antiteroriste britanice pentru blocarea conturilor islandeze nu este un tratament adecvat faţă de un aliat din NATO 

image


Geir Haarde,
premierul Islandei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite