1.001 de insulte la adresa Islamului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţine poveşti sînt atît de fascinante precum cele “1.001 de nopţi”... Ideea însăşi a unui “va urma” de care depinde capul celei ce povesteşte (Şeherazada) îi dă un fior în plus: dacă pedeapsa pentru moartea poveştii pe buze este moartea, atunci povestea însăşi trebuie să fie mai puternică decît moartea!

image
image

Pier Paolo Pasolini a fost şi el fascinat de aceste “Arabian nights” (titlul englezesc) şi în 1974 îşi încheia Trilogia Vieţii - ce mai cuprinde “Decameronul” după Boccaccio şi “Povestirile din Canterbury” după Chaucer – cu “Floarea celor 1.001 de nopţi”.

Filmul a primit Marele premiu al juriului la festivalul de la Cannes şi rămîne unul dintre cele mai frumoase ale sale.

Ca-ntotdeauna la Pasolini, ce te izbeşte mai întîi sînt actorii neprofesionişti. Prezenţa lor în majoritatea filmelor sale – începînd cu primul, “Accattone”, 1961 – este o moştenire a neorealismului, dar Pasolini o făcea cu o graţie şi o “naivitate” pe care, cred, nu le-a mai avut nimeni.

Nu doar că găsea mutrele cele mai potrivite pentru filmele sale, dar cîţiva dintre actorii săi fetiş semănau leit cu oamenii întîlniţi pe stradă (unde Pasolini îşi făcea “castingul”).

Mereu-rîzăreţul Ninetto Davoli – care-l joacă pe Aziz într-unul din cele mai enigmatice episoade ale “Nopţilor” – este, cu figura lui de ţărănel voios, dintre aceştia, în timp ce Franco Citti – care fusese Accattone şi apăruse în mai toate filmele sale – conferă, aici, o aspră frumuseţe unui rol mai degrabă “decorativ” precum Diavolul.

Nu se punea problema ca filmul să aducă pe ecran toate nopţile. Cineastul-poet a colaborat la scenariu cu scriitoarea Dacia Maraini, reuşind să dea iluzia infinitului în 130 minute.

Locaţiile sînt spectaculoase (Etiopia, Yemen, Iran şi Nepal), muzica e a lui Ennio Morricone, iar imaginea (perfectă) a lui Giuseppe Ruzzolini - cu care colaborase la patru alte filme ale sale, deşi nu la cele ale “trilogiei”.

Filmul este, într-adevăr, un triumf al Vieţii – un amestec de Vis, Eros şi Poezie eliberînd, ca un abur, aura unui Orient dezinhibat, hedonist şi graţios care, văzut azi, pare aproape o insultă la adresa Islamului...

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite