Alba: Îşi lasă gaj maşinile ca să poată trăi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În mai puţin de un an, numărul caselor de amanet s-a dublat în Alba Iulia, oamenii punându-şi zălog inclusiv maşinile. Astăzi aproximativ 20 de case de amanet oferind o alternativă oamenilor aflaţi în pragul disperării din punct de vedere financiar.

 Jumătate din totalul afacerilor cu obiecte amanetate s-au deschis pe parcursul anului 2009. Situaţia social-economică actuală nu a adus neapărat mai mulţi clienţi caselor de amanet, însă i-a determinat pe patronii acestora să extindă categoriile de bunuri acceptate spre amanetare.

Cei mai fideli clienţi sunt femeile

Sunt acceptate, astfel, şi obiecte de altă factură decât cea a bijuteriilor de aur. „Oamenii vin şi lasă gaj bunuri cum sunt electrocasnice, calculatoare, aparate foto, maşini de cusut şi chiar automobile“, a afirmat Valeriu Vida, proprietarul unei case de amanet din cartierul Cetate, de pe bulevardul Revoluţiei. Cu toate acestea, bijuteriile rămân cele mai uzuale obiecte amanetate, la fel cum femeile reprezintă ponderea cea mai mare a clientelei.
„Mi-am amanetat un lănţişor cu medalion şi un inel pentru 200 lei pentru că am trei copii şi nu mai fac faţă cheltuielilor. Sunt singură şi trăiesc din alocaţia copiilor plus şomaj“, a povestit Ioana Neag (34 de ani), care speră, de altfel, să îşi poată să îşi recupereze bijuteriile. Nu doar oamenii săraci apelează la casele de amanet, ci şi cei înstăriţi. Sumele cele mai solicitate sunt între 200 şi 500 lei. „Oamenii îşi rezolvă problema rapid şi, după câteva zile, vin şi îşi ridică bunurile. Toţi aceştia preferă casele de amanet pentru că de la bancă, au nevoie de timp şi de multe formalităţi, iar comisionul se poate schimba“, a mai spus Valeriu Vida.

Cu maşina la amanet

Un caz aparte pe care şi-l aminteşte Valeriu Vida a fost amanetarea unui autoturism pentru suma de 3.000 de lei. După câteva zile, proprietarul maşinii a venit şi a recuperat-o. Peste 80% din „abonaţii“ caselor de amanet vin în timp util, respectiv în 30 de zile, şi îşi recuperează bunurile. Aproximativ 200 de contracte se fac lunar într-o astfel de afacere de către o casă de amanet, iar numărul persoanelor care apelează la aceste servicii creşte în perioada sărbătorilor.
„Avem şi cazuri de comercianţi care vin şi îşi amanetează bunuri pentru sume de 1.500-3.000 lei pe care cumpără marfă, după care o vând şi îşi recuperează bunurile“, a afirmat Maria Munteanu, care deţine o astfel de afacere în cartierul Cetate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite