Hillary Clinton promite Irlandei de Nord că o va ajuta în drumul spre pace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hillary Clinton promite Irlandei de Nord că o va ajuta în drumul spre pace
Hillary Clinton promite Irlandei de Nord că o va ajuta în drumul spre pace

Secretarul de stat american Hillary Clinton a promis luni la Belfast tot ajutorul SUA pentru liderii nord-irlandezi, în vederea "încheierii călătoriei" spre pace, în condiţiile în care procesul de reconciliere se loveşte de problema transferului prerogativelor poliţiei şi justiţiei, relatează AFP.

"Aţi parcurs un drum lung, dar ştiţi că această călătorie nu s-a încheiat", a spus Clinton în Parlament.

"Să ştiţi că administraţia Obama şi Statele Unite promit să vă ajute să încheiaţi călătoria", a promis ea, în timp ce disensiunile dintre catolici şi protestanţi pe tema transferului prerogativelor poliţiei şi justiţiei, în prezent sub tutela Londrei, continuă să ameninţe procesul de pace.

Acordul de pace din Vinerea Sfântă, care a pus capăt la 10 aprilie 1998 celor 30 de ani de conflicte soldate cu circa 3.500 de morţi, a permis implementarea unui guvern biconfesional. El mai prevedea transferul prerogativelor poliţiei şi justiţiei, dar nu a fost fixată nicio dată în acest sens.

În timp ce Sinn Fein-ul catolic vrea transferarea imediată, protestanţii din DUP doresc mai întâi să obţină mijloace financiare suficiente, precum şi acordul întregii comunităţi protestante.

"Populaţia din Irlanda de Nord a oferit acestei adunări un mandat puternic. Iar dumneavoastră, în schimb, trebuie să acceptaţi responsabilitatea de a răsplăti încrederea ce v-a fost acordată, prin rezultate durabile. Asta înseamnă nu numai încheierea transferului, ci şi să vă serviţi de această nouă autoritate cu înţelepciune", a spus Clinton.

"Speranţa mea este că veţi încheia ceea ce aţi început şi că veţi duce la bun sfârşit procesul de transfer", a adăugat ea.

Hillary Clinton a început sâmbătă un turneu european, care include vizite la Zurich, apoi la Londra, Dublin şi Belfast. Şefa diplomaţiei americane este aşteptată luni seara la Moscova.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite