Zeci de persoane au fost ucise ieri la Teheran. Obama ia atitudine împotriva Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barack Obama a cerut ieri guvernului iranian să pună capăt violenţelor şi nedreptăţilor, ridicând tonul, comparativ cu declaraţiile sale din ultimele zile, relatează AFP. Ieri au fost ucise zeci de persoane, în cea de-a opta zi de violenţe la Teheran

"Cerem guvernului iranian să pună capăt actelor de violenţă şi nedreptate împotriva propriei populaţii", a declarat Obama, în timp ce poliţia iraniană a reprimat manifestaţiile de la Teheran împotriva realegerii lui Mahmoud Ahamdinejad.

"Guvernul iranian trebuie să înţeleagă faptul că lumea îl priveşte. Deplângem fiecare viaţă pierdută", a subliniat Obama.

Obama a insistat pe faptul că puterea iraniană "trebuie să respecte demnitatea propriului popor şi să guverneze cu consimţământul lui".

Potrivit unui oficial, Obama s-a întâlnit ieri cu principalii consilieri de la Casa Albă, pentru a discuta despre situaţia din Iran.

Ieri, mii de protestatari au ieşit în stradă, în a opta zi a celei mai grave crize din Iran de la revoluţia islamică din 1979. Poliţia a tras cu gloanţe şi a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanţii care au sfidat apelul lui Khamenei pentru oprirea protestelor.

Potrivit CNN, cel puţin 19 persoane au fost ucise în protestele de ieri de la Teheran, au anunţat surse de la un spital din Teheran, în timp informaţiile neoficiale menţionează că numărul victimelor s-ar ridica la 150 în cea de-a opta zi a manifestaţiilor postelectorale.

Televiziunea iraniană a anunţat că  mai mulţi membri ai unui grup de opoziţie în exil au fost arestaţi, fiind acuzaţi de "activităţi teroriste", cum ar fi "incendierea unor autobuze şi distrugerea proprietăţii publice".

Arestarea membrilor Organizaţiei mujahedinului Khalq (MKO) a fost anunţată după ciocnirile de ieri dintre poliţie şi manifestanţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite