Focuri de armă şi arestări în capitala Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Focuri de armă şi arestări în capitala Iranului
Focuri de armă şi arestări în capitala Iranului

Mii de iranieni au încălcat astăzi interdicţia autorităţiilor de la Teheran şi au participat la manifestaţiile organizate cu prilejul împlinirii a 10 ani de la revoltele studenţilor din 1999. Poliţia iraniană a tras focuri de armă în aer pentru a dispersa manifestanţii şi a făcut şi arestăti, a declarat un martor citat de Reuters.

Potrivit AFP, mai multe mii de persoane au încălcat joi interdicţia autorităţilor la Teheran şi au manifestat, afişându-şi ostilitatea faţă de regim. Acestea au fost primele manifestaţii ale opoziţiei după confirmarea la 29 iunie a realegerii în funcţie a preşedintelui ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad, în urma scrutinului prezindenţial din 12 iunie.

Rezultatul alegerilor a provocat cele mai ample proteste din Iran de după Revoluţia Islamică, iar regimul a avertizat că va înăbuşi orice nouă manifestaţie. În pofida avertismentului, aproximativ 3.000 de persoane s-au adunat joi după-amiază pe strada Taleghani, în apropiere de Universitatea din Teheran, unde au scandat sloganuri împotriva puterii, potrivit martorilor.Manifestanţii strigau: "Eliberaţi prozonierii politici!" şi "Moarte dictatorului!".

Potrivit aceloraşi surse, "poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa" mulţumea, iar scutieri au fost desfăşuraţi în cartier. Totuşi, grupuri mici încercau să se adune din nou.


În ultimele zile, broşuri au fost distribuite la Teheran în care li se cerea locuitorilor capitalei să manifesteze pentru a comemora împlinirea a zece ani de la revoltele studenţilor din 1999 şi să protesteze în acelaşi timp faţă realegerii lui Ahmadinejad.

În fiecare an, grupuri de studenţi organizează ceremonii pentru a aminti de revoltele care au început după ce căminele Universităţii din Teheran au fost atacate de agenţii în civil şi poliţişti. Ciocnirile au durat mai multe zile şi s-au soldat, oficial, cu un mort.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite