Iranul execută public prin spânzurare 14 terorişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iranul execută public prin spânzurare 14 terorişti
Iranul execută public prin spânzurare 14 terorişti

Iranul va spânzura în public marţi 14 membri ai grupării rebele sunite Joundallah la Zahedan, centrul administrativ al provinciei Sistan-Balucistan din cauza unor atacuri asupra civililor care au avut loc în 2006.

Agenţia de presa Fars, citată de CNN, a anunţat că Sistemul judiciar din provincia Sistan-Balucistan susţine că ce 14 acuzaţi ce urmează să fie spânzuraţi în public sunt "condamnaţi pentru acte beligerante împotriva lui Dumnezeu, fiind viciaţi pe pământ, pentru omorârea oamenilor nevinovaţi şi luarea de ostateci înarmaţi fiind, în timpul atacurilor teroriste din Tasooki şi Darzin".

Potrivit agenţiei oficiale Irna, spânzurările vor avea loc marţi la 6.00 ora locală.

Responsabilii locali ai justiţiei au chemat locuitorii să asiste la aceste spânzurări publice.

Printre cei 14 condamnaţi figurează Abdolhamid Righi, fratele şefului grupării sunite iraniene Joundallah (Soldaţii lui Dumnezeu), acuzat de autorităţi de a fi comis în ultimii ani numeroase atentate şi acţiuni armate.

Organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International a îndemnat într-un comunicat autorităţile iraniene să nu procedeze la aceste execuţii.

"Autorităţile iraniene trebuie să respecte obligaţiile lor faţă de dreptul internaţional, şi anume să apere drepturile omului şi să garanteze procese echitabile, ceea ce este mai ales promordial în afacerile de pedepse cu moartea", a declarat Malcolm Smart, director al programelor Amnesty în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, citat de Agerpres.

Populaţia iraniană, de 70 de milioane de locuitori, este compusă din peste 90 la sută şiiţi, dar în provincia Sistan-Balucistan, situată la frontiera cu Pakistanul şi Afganistanul, trăieşte o puternică minoritate sunită.

Ea este considerată ca provincia cea mai puţin sigură din Iran ca urmare a prezenţei de rebeli suniţi dar şi a traficanţilor de droguri.

Joundallah a revendicat mai ales atentatul sinucigaş de la 28 mai care a făcut 25 de morţi într-o moschee şiită din Zahedan.

În comunicatul său, Amnesty International spune că ea "a condamnat de mai multe ori aceste violenţe", dar subliniază că "toţi sau majoritatea oamenilor care urmează a fi executaţi au fost arestaţi după toate probabilităţile înaintea atentatului contra acestei moschei".

Pe 25 martie 2006, militanţi înarmaţi au închis autostrada Bam-Kerman din partea de sud a Iranului şi au deschis focul asupra maşinilor care treceau pe acolo, potrivit canalului de televiziune finanţat de statul iranian, Press TV. În cadrul acestei acţiuni 22 de civili au fost omorâţi, iar alţi 6 au fost răniţi.

Gruparea sunită Jundullah şi-a asumat responsabilitatea pentru acest atac şi a furnizat canalelor de televiziune arabe imagini din timpul atacului, dintre care unele au fost difuzate, potrivit Press TV, citat de CNN.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite