Iranul trebuie să renunţe la 1.200 kg de uraniu, în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iranul trebuie să renunţe la 1.200 kg de uraniu, în acest an
Iranul trebuie să renunţe la 1.200 kg de uraniu, în acest an

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) cere ca 1.200 kilograme de uraniu să fie scoase din Iran, până la sfârşitul anului. Partea iraniană are termen până vineri pentru a da un răspuns în această privinţă.

Potrivit AFP, propunerea a fost acceptată de Franţa, a declarat astăzi negociatorul francez Jacques Audibert.

"Este un proiect care ne convine", a afirmat negociatorul francez la reuniunea grupului celor şase ţări: SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania.

Grupul celor şase e responsabil cu dosarul nuclear iranian. Întrebat dacă proiectul menţionează scoaterea din Iran a aproximativ 1.200 de kilograme de uraniu îmbogăţit, într-un singur transport, până la sfârşitul anului, Jacques Adibert a confirmat. "Cantitatăţile şi termenele care ne convin figurează în document", a precizat el.

Proiectul convine în mare parte tuturor părţilor, dar rămâne de văzut dacă iranienii îl vor accepta, a adăugat el. AIEA a cerut până vineri un răspuns din partea partenerilor implicaţi în proiectul de acord. 

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică, Mohamed El Baradei, a prezentat miercuri dimineaţă, la Viena, reprezentanţilor Iranului, Statelor Unite, Franţei şi Rusiei, proiectul de acord vizând îmbogăţirea în străinătate a unei părţi din uraniul iranian, în scopuri civile.

Un acord între Iran şi puterile occidentale este considerat crucial pentru a atenua tensiunile legate de programul nuclear controversat, despre care Teheranul afirmă că are doar scopuri civile, în timp ce Occidentul suspectează Iranul că vizează fabricarea bombei atomice, relatează NewsIn.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite