O nouă revoluţie în Iran?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestele susţinătorilor reformistului Moussavi pot fi o provocare la adresa republicii islamice.Sute de mii de iranieni au ieşit pe străzile Teheranului, a treia zi consecutiv, pentru a protesta faţă de realegerea lui Ahmadinejad în funcţia de preşedinte.

Cu toate că manifestaţiile nu au fost autorizate, iar poliţia a avertizat că va folosi armamentul din dotare, susţinătorii lui Mir Hossein Moussavi, candidatul care a pierdut alegerile prezidenţiale din Iran, au invadat străzile capitalei iraniene scandând „moarte dictatorului“.

Susţinători ai lui Mahmoud Ahmadinejad, aflaţi pe motociclete, s-au încăierat cu protestatarii şi i-au lovit cu bâte, a declarat un martor ocular pentru agenţia Reuters.

Mir Hossein Moussavi şi Mehdi Karoubi, cei doi candidaţi în alegerile prezidenţiale din Iran care contestă rezultatele scrutinului, au fost prezenţi la miting. Ei s-au deplasat într-o maşină de teren de culoare albă, potrivit AFP.

La miting a participat şi fostul preşedinte reformist Mohammad Khatami, care după cum a declarat fratele său, Mohammad Reza Khatami, va continua să se opună realegerii în funcţie a lui Mahmoud Ahmadinejad până la organizarea unui nou scrutin.

Duminică noapte, poliţiştii au percheziţionat camerele studenţilor din campusul Universităţii din Teheran. Pe de altă parte, aproximativ 200 de părinţi ai manifestanţilor reţinuţi după revolte s-au reunit în faţa tribunalului revoluţionar din Teheran cerând eliberarea celor arestaţi.

Ahmadinejad: „În această ţară domneşte legea“

Preşedintele în exerciţiu al Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a refuzat să îi garanteze securitatea adversarului său electoral Mir Hossein Moussavi, relatează CNN.„În această ţară domneşte legea şi toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii“, a declarat Ahmadinejad ca răspuns la o întrebare privind securitatea lui Moussavi.

Întrebat de ce au fost arestaţi lideri ai opoziţiei, preşedintele ultraconservator iranian a răspuns: „La un meci de fotbal, oamenii se pot entuziasma şi pot avea loc confruntări cu forţele de ordine. Şoferii care încalcă regulile de circulaţie vor fi amendaţi de poliţie. Acestea nu sunt probleme mari“, a spus Ahmadinejad.

Societatea iraniană, împărţită

image

Purtând haine verzi, manifestanţii au scandat: „Moussavi, ia înapoi voturile noastre“  Foto: EPA



Potrivit corespondentului BBC la Teheran, Jon Leyne, protestele din capitală se extind rapid şi reprezintă o provocare atât pentru preşedintele Ahmadinejad, cât şi pentru liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei.Această mişcare poate fi o provocare la adresa fundamentului republicii islamice. Ceea ce se întâmplă de vineri în Iran este calificat de unii comentatori occidentali deja drept „lovitură de stat“.

Faptul că Ahmadinejad a obţinut în oraşe precum Teheran sau Tabriz peste 50 la sută din voturi este considerat ciudat.Este posibil ca doar să se repete ceea ce a însoţit revoluţia islamică încă de la început şi anume confruntarea claselor de mijloc ale oraşelor, a ochelarilor de soare, universităţilor şi genţilor Prada, cu cea a salahorilor, ţăranilor şi veteranilor de război.Cele două lumi nu au nimic în comun una cu cealaltă şi au cu totul alte dorinţe.

SUA au nevoie de Ahmadinejad?

Statele Unite şi Europa au privit drept cel mai rău scenariu în Iran o eventuală victorie a moderatului Mir Hossein Moussavi în alegeri, şi nu una a preşedintelui în exerciţiu Mahmoud Ahmadinejad, chiar obţinută prin fraudă şi urmată de violenţe, au declarat diplomaţi europeni citaţi de revista „Time“. Deciziile privind programul nuclear iranian sunt luate de ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, nu de preşedinte, chiar dacă acesta reprezintă imaginea ţării sale în străinătate. 

În aceste condiţii, dacă ar fi fost ales un moderat la preşedinţie, Statelor Unite şi Europei le-ar fi fost mult mai greu să înăsprească sancţiunile vizând republica islamică în cazul unui eşec sau al unei trenări a negocierilor, au explicat surse diplomatice. În plus, surse din administraţia americană sub acoperirea anonimatului au sugerat o perioadă postelectorală marcată de violenţe şi tulburări sociale ar transmite mesajul că, deşi unii iranieni vor moderaţie, fundamentaliştii nu îi permit. În aceste condiţii, SUA vor încerca să obţină susţinere internaţională pentru înăsprirea sancţiunilor vizând Iranul.

Un mort şi mai mulţi răniţi în timpul manifestaţiilor

Un protestatar a fost ucis şi mai mulţi răniţi, aseară, în urma unor incidente violente în timpul manifestaţiilor de la Teheran, transmite Reuters. „Mai multe persoane înarmate - nu ştiu exact cine sunt - au deschis focul asupra oamenilor, provocând haos în piaţa Azadi“, a spus un reporter al postului iranian de televiziune Press TV, citat de Reuters.

Potrivit Associated Press, cei care au deschis focul ar fi membri ai unei miliţii pro-guvernamentale.  Zeci de persoane au fost văzute fugind şi au fost auzite focuri de armă, la finalul manifestaţiei la care au participat susţinătorii candidatului opoziţiei, Mir Hossein Moussavi, transmit corespondenţii de presă. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene, iar manifestanţii au incendiat cauciucuri, coşuri de gunoi şi cel puţin trei motociclete, potrivit NewsIn. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite