Irakul cere crearea unui tribunal internaţional pentru atacul din 19 august

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irakul cere crearea unui tribunal internaţional pentru atacul din 19 august
Irakul cere crearea unui tribunal internaţional pentru atacul din 19 august

Guvernul irakian a anunţat marţi că va cere ONU să creeze un tribunal internaţional pentru a-i judeca pe responsabilii atentatelor de la 19 august de la Bagdad, care s-ar fi refugiat în Siria, transmite AFP.

Preşedintele Jalal Talabani, întrebat de jurnalişti dacă Irakul va cere formarea unui astfel de tribunal, Talabani a spus că aceasta va face parte din discuţiile noastre, deoarece aceste atacuri sunt crime de război şi crime împotriva umanităţii..

Doi kamikaze au detonat, la 19 august, explozibilii din două camioane capcană în faţa ministerelor de externe şi de finanţe, cauzând moartea a 95 de persoane şi rănirea a peste 600.

Irakul i-a acuzat pe membrii partidului interzis Baas, al fostului preşedinte Saddam Hussein, şi pe membrii Al-Qaida că sunt responsabili pentru aceste atacuri. Bagdadul a acuzat şi Siria pentru că i-ar fi găzduit pe cei care au sponsorizat atentele, lucru negat de Damasc.

Mai mult de 120 de şefi de stat şi de guvern sunt aşteptaţi la New York pentru a participa timp de trei zile la Adunarea Generală a ONU, unde ar urma să fie dezbătute subiecte precum clima, proliferarea nucleară, Orientul Apropiat şi Iranul.

Irakul va cere în cadrul adunării ridicarea sancţiunilor impuse Bagdadului după invazia Kuweitului de către Saddam Hussein în 1990.

Statul irakian a plătit peste 13 miliarde de dolari reparaţii Kuweitului şi trebuie să mai achite alte 25 de miliarde de dolari, pe lângă o datorie estimată la 16 miliarde de dolari.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite