Ion Iliescu nu renunţă la partea lui de Revoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iliescu i-a îndemnat pe revoluţionarii de sub aripa sa să-şi apere Revoluţia
Iliescu i-a îndemnat pe revoluţionarii de sub aripa sa să-şi apere Revoluţia

Fostul preşedinte al României a lansat, ieri, atacuri dure la adresa celor care îndrăznesc să aibă puncte de vedere alternative despre decembrie ‘89. Ion Iliescu crede că trebuie să existe o singură opinie despre Revoluţia din urmă cu 21 de ani: opinia lui.

Fostul şef de stat a participat, ieri, la congresul organizat de Blocul Naţional al Revoluţionarilor (BNR), susţinut la Palatul Parlamentului. În prezenţa a peste 250 de membri ai asociaţiilor de revoluţionari, fostul preşedinte i-a înfierat pe cei care au îndrăznit să aibă alte viziuni decât el cu privire la Revoluţia din decembrie 1989. „Revoluţia a fost a poporului. Poporul a fost factorul determinant şi în asta constă caracteristica Revoluţiei române. Să jigneşti poporul român, să conteşti aşa ceva, este o neruşinare fără margini. De aceea, glasul revoluţionarilor trebuie să fie activ, să nu permită nimănui să-şi bată joc de Revoluţia noastră", i-a îndemnat Iliescu pe cei prezenţi în sală.

Iliescu nu cere expertiză

Apoi a continuat pe un ton vehement: „Este o curată neruşinare să afirmi că ridicarea populaţiei împotriva regimului ceauşist ar fi opera serviciilor secrete. Este o lipsă de respect, o jignire faţă de poporul acestei ţări. Mi-a scris o fată din Canada, care era revoltată de tot ce face individul ăsta de la «Adevărul», Cartianu, «Naşul» şi alţii. Ea, săraca, locuieşte de mai mulţi ani în Canada şi era revoltată de o asemenea gândire parşivă a unor oameni care n-au sentimente elementare de cinstire a ceea ce este mai înălţător decât noi toţi".Ion Iliescu a făcut referire şi la documentul făcut public, joi, de revoluţionarul Teodor Mărieş.

Citiţi şi:

Ion Iliescu: „Cartianu se află în slujba duşmanilor"

Este vorba despre un presupus decret de comutare a pedepsei cu moartea pentru soţii Ceauşescu, pe care Iliescu l-ar fi semnat la 25 decembrie 1989.  „Este un fals ordinar. Nu am de ce să cer expertiză, să ceară cei care l-au fabricat. Nu-mi bat capul cu toate puşlamalele. Mă consult cu avocaţii să văd dacă are rost să-i dau în judecată", a declarat preşedintele de onoare al PSD.

Congresul de ieri a fost organizat de membrii BNR, o suprastructură a revoluţionarilor, care include mai multe asociaţii de pe tot cuprinsul ţării, în timp ce astăzi va avea loc, tot la Palatul Parlamentului, un alt congres, organizat de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR). BNR şi SSPR sunt într-un conflict deschis. Fiecare tabără o acuză pe ­cealaltă că este formată din falşi revoluţionari şi că ar face jocuri politice. În România sunt peste 20.000 de revoluţionari cu certificat.

Congresul de ieri al BNR s-a bucurat de prezenţa mai multor personalităţi politice din opoziţie, care nu au scăpat prilejul să atace dur actuala putere. La congresul de azi, al SSPR, sunt aşteptaţi, între alţii, Traian Băsescu, preşedintele României, şi premierul
Emil Boc.

"Principiul lustraţiei este, în esenţa sa, un principiu antidemocratic. De esenţă stalinistă, întors pe dos."
Ion Iliescu fostul preşedinte al României

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite