Ion Iliescu: "Oamenii care scormonesc diverse lucruri pe tema Revoluţie sunt epigonii lui Ceauşescu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Românie Ion Iliescu susţine că a fost reluată tema, lansată de Nicolae Ceauşescu în '89, în ceea ce priveşte prezenţa "agenturilor străine" în ţară şi că oamenii care prezintă evenimentele din '89 sunt "epigonii lui Ceauşescu".

Vladimir Tismăneanu a afirmat la un moment dat, despre venirea lui Ion Iliescu la Comitetul Central în '89, că era foarte familiarizat cu folosirea telefonului şi că altcuiva i-ar fi fost dificil să obţină numărul de telefon al Ambasadei Sovietice şi să sune, însă Iliescu s-a descurcat foarte bine.

"Domnul Tismăneanu e imprudent că se pronunţă, el nu a fost aici, nu ştie ce am trăit cu toţii până în Revoluţie şi în zilele Revoluţiei şi vine el să dea lecţii despre Revoluţie, despre democraţie, despre construirea statului de drept. E un om străin de tot ce se întâmplă în ţară şi cineva îl foloseşte şi el se lasă folosit", a spus fostul preşedinte la Antena 3.

Iliescu a mai spus că Tismăneanu a încercat să îi capete şi lui bunăvoinţa şi că îşi "schimbă părerile ca şi cămăşile".

"Noi am fi făcut apel la sovietici ca să trimită trupe în România. Fapte nu există, doar presupunei, doar afirmaţii. Să spunem că am fi făcut aşa ceva, unde a avut ecou acest lucru? În 24 (decembrie '89 - n.r.) şi ministrul de Externe al Franţei Dumas, şi secretarul de stat al Statelor Unite James Baker s-au adresat direct Uniunii Sovietice. SUA, cel puţin, spunea că nu au nimic împotrivă dacă Uniunea Sovietică, resprectiv trupele Tratatului de la Varşovia, ar intra în România ca să curme vărsarea de sânge. Răspunsul a fost dur, Shevardnadze a spus că este o prostie sau o şmecherie a americanilor", a spus Iliescu la "Sinteza Zilei.

Iliescu a mai spus că Gorbaciov a spus public că românii nu au cerut intervenţia trupelor sovietice şi că ei s-au dezis de doctrina Brejnev, Iliescu calificând această idee ca fiind o "ticăloşie politică".

Dumitru Mazilu, fost director al Şcolii de ofiţeri de Securitate de la Băneasa, destituit ca urmare a unei tentative de a falsifica nişte documente referitoare la un accident rutier, potrivit unor informaţii din presă, a fost arestat la domiciliu între anii 1985-1989, ca urmare a criticilor cu privire la încălcarea drepturilor omului aduse regimului comunist din România.

În noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989 Mazilu este ridicat de la domiciliul său din Bucureşti şi dus la închisoarea din Alexandria. La 22 decembrie 1989, regimul Ceauşescu este înlăturat, iar Dumitru Mazilu este eliberat din închisoare. În aceeaşi zi, Dumitru Mazilu ajunge la clădirea CC după grupul condus de Ion Iliescu. Mazilu a luat cuvântul din balcon, afirmând că vine din beciurile Securităţii. Discursul său este catalogat de către istoricul Alex Mihai Stoenescu ca un discurs "coerent, emoţionant şi foarte penetrant – adică exact ce dorea mulţimea – despre momentul pe care îl trăiau."

Dumitru Mazilu apare apoi la Televiziunea Română, fiind desemnat la 26 decembrie 1989 în funcţia de prim-vicepreşedinte al Consiliului FSN, organism care a preluat conducerea României după înlăturarea lui Nicolae Ceauşescu. Proclamaţia FSN citită la televiziune în 22 decembrie 1989 de Ion Iliescu a fost de fapt scrisă de Dumitru Mazilu, unele schimbări fiind efectuate în text de către Silviu Brucan.

Mazilu, prezent în studioul Antena 3, este de părere că evocarea evenimentelor din '89 după 20 de ani "este cu certitudine o diversiune" prin care se încearcă să se distragă atenţia de la problemele actuale. "Aproape totă averea ţării a fost vândută. Există o listă de aproape 12 companii mari care urmează să fie vândute", a spus Mazilu.

"Situaţia este foarte gravă şi în această situaţie distragem atenţia populaţiei cu idei de genul infiltrării KGB, a trupelor sovietice", a mai spus Mazilu. "A fost o revoluţie naţională săvârşită de acest popor."

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite