Ion Cristoiu, hăituit de Fisc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul a fost trimis de organele fiscale la foştii angajatori pentru a-şi clarifica situaţiile financiare din ultimii patru ani. Fiscul îi cere lui Ion Cristoiu să plătească TVA şi penalităţi pentru veniturile care au depăşit suma de 35.000 de euro încasată anual în intervalul 2006 – 2010.

Administraţia Fiscală şi‑a adus aminte de o lege din 2006 şi îi obligă pe cei care în ultimii cinci ani au câştigat peste 35.000 de euro pe an din drepturi de autor să plătească retroactiv TVA la care se adaugă şi penalităţi. Astfel, jurnalişti, actori sau cântăreţi vor fi, cel mai probabil, obligaţi de Administraţia Fiscală să plătească sume colosale.Legea este în vigoare încă din 2006, însă niciodată Administraţia Fiscală nu i-a anunţat pe cei care au depăşit limita de venituri de 35.000 de euro pe an că trebuie să plătească ceva în plus.

Citiţi şi:

Oana Stancu şi Adrian Ursu: Am fost cenzuraţi la Realitatea T

Acuzaţii de evaziune

Un caz este cel al jurnalistului Adrian Ursu, care nu a mai auzit de reglementare până în acest an. „Ştiu că necunoaşterea legii nu te exonerează de răspundere. Totuşi, atâta vreme cât primarul unei localităţi trimite o scrisoare prin care te înştiinţează de regimul taxelor şi impozitelor locale, era de datoria statului să-i înştiinţeze pe cei vizaţi", spune Ursu. Jurnalistul a trimis în fiecare an declaraţia fiscală către ANAF, aşa cum spune legea.

Tot în fiecare an, Administraţia Fiscală i-a trimis notificări lui Ursu prin care era anunţat că mai are de achitat diferenţe sau că mai are de primit bani. Totuşi, „în toată această perioadă nu mi s-a comunicat că m-aş mai afla în situaţia de a achita încă ceva. Mai mult se încearcă o diversiune, şi anume că această operaţiune s-ar încadra la evaziune fiscală", spune Adrian Ursu.

Jurnalistul a mai declarat că s-a înregistrat ca plătitor în momentul în care a auzit că această lege a devenit „funcţională", dar că în cazul în care i se va cere să plătească retroactiv sume pentru anii trecuţi, acesta va merge în instanţă.  

Solicitare halucinantă

La rândul său, Ion Cristoiu a fost invitat săptămâna trecută la Administraţia Fiscală pentru „clarificarea unor aspecte ale situaţiilor fiscale", şi anume că în 2006 jurnalistul a avut venituri care au depăşit 35.000 de euro. Dar asta nu este tot. Reprezentanţii Fiscului trebuie să stabilească şi în ce lună a anului respectiv a fost depăşit plafonul, prin urmare i-au făcut lui Cristoiu o cerere halucinantă: „Administraţia Financiară îmi cere mie să mă duc la toate ziarele care mi-au trimis adeverinţa din 2006 şi să cer desfăşurătorul plăţilor". 

Şi Cristoiu şi-a făcut în fiecare an declaraţiile de venit. „Problema e că aceeaşi inspecţie fiscală nu putea să mă cheme pe mine pe baza aceloraşi documente în anii 2007, 2008, 2009, 2010? Asta e obiecţia mea", spune Cristoiu. 

"Administraţia Financiară îmi cere mie să mă duc la toate ziarele care mi‑au trimis adeverinţa din 2006 şi să cer desfăşurătorul plăţilor.''
Ion Cristoiu
jurnalist

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite