Ion Iliescu a scăpat de mineriada din 1990

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Parchetului General au decis neînceperea urmăririi penale în dosarul mineriadei din iunie 1990 pe numele fostului preşedinte al României, Ion Iliescu. Dosarul a fost transferat

Procurorii Parchetului General au decis neînceperea urmăririi penale în dosarul mineriadei din iunie 1990 pe numele fostului preşedinte al României, Ion Iliescu.

Dosarul a fost transferat anul trecut de la Secţia Parchetelor Militare la Secţia de Urmărire Penală, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale care prevede că civilii nu pot fi cercetaţi de militari.

Astfel, procurorii au început cercetări sub aspectul săvârşirii, în forma participaţiei improprii, a infracţiunilor de omor calificat, omor deosebit de grav şi a tentativelor la cele două infracţiuni, în cauza privind decesul a patru persoane şi rănirea altor trei prin împuşcare în ziua de 13 şi în noaptea de 13 spre 14 iunie 1990.

“Activitatea fostului preşedinte al României nu întruneşte condiţiile legale pentru a putea fi apreciată ca o determinare la săvârşirea unei infracţiuni”, arată procurorii Parchetului General. Ion Iliescu a catalogat decizia procurorilor ca fiind “una firească”.

Iliescu a reafirmat că în legătură cu evenimentele din 13-15 iunie 1990 “planează o gravă confuzie, care a persistat în toţi aceşti 19 ani”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite