Ion Dolănescu - scurtă biografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Dolănescu s-a născut la 25 ianuarie 1944, în comuna Perşinari, lângă Târgovişte. A crescut într-o familie numeroa­să, cu greu­tăţi, alături de mama sa şi cei şapte fraţi. Toţi fraţii cântau.

Unul dintre numele reprezentative ale muzicii populare româneşti, Ion Dolă­nescu a înregistrat 50 de discuri vinil şi compact-discuri, iar la spectacolele sale a adunat mii de spectatori. A interpretat melo­dii populare, de pe­tre­cere, de dor şi de dra­goste, balade, doine şi ro­man­ţe. Multe dintre cântecele pe care le-a cântat au fost create de el, altele au fost culese.

“M-am născut lângă Carpaţi”, "Cântece şi balade din ţara novicilor", "Romanţe şi cântece de petrecere" şi "Hăulite" sunt doar câteva dintre albumele sale.

A debutat la 18 ani. Atunci a urcat prima dată pe o senă reală, la Casa de Cultură din Târgovişte. În 1961 a cunoscut-o pe Maria Tă­nase alături de care a făcut un turneu de două-trei săp­tămâni prin tot judeţul Dâm­boviţa. O altă mare artistă care l-a protejat a fost Ioana Radu. De altfel artista, a intervenit pentru el la Ceauşescu pentru că era judecat pentru ilicit şi declarat persona non-grata.

În 1966 devine solist la ansamblul "Ciocârlia".

A fost căsătorit de două ori, prima dată cu Iustina Băluţeanu, iar a doua sa soţie a fost Maria Ciobanu. Niciuna dintre căsnicii nu a durat. Maria Ciobanu i-a dăruit un fiu, Ionuţ. Ionuţ Dolănescu a urmat acelaşi drum al muzicii populare româneşti, de mic fiind încurajat de tatăl său, deoarece l-a considerat talentat de când s-a născut.

Cel de-al doilea copil, Dragoş Carlos este fiul cel mic. Este născut în 1975. Ionuţ s-a născut în 1972. Este o diferenţă de trei ani şi jumătate între ei. Mama lui Dragoş este din Costa Rica şi se numeşte Margarita Valenciano. Era studentă la Medicină, la Cluj, când s-au cunoscut.

Când Dragoş avea zece ani a fost luat de mama lui în  Costa Rica, dar vacanţele şi le-a petrecut alături de tatăl de Ion Dolănescu. De altfel studiile universitare le-a urmat în România. Acum este psiholog în Costa Rica. El are doi copii: Maria de Isus, de 8 ani, şi un băieţel de 4 ani, Ioan Angel Dolă­nescu-Bravul.

La Dragoş, Ion Dolă­nescu n-a descoperit înclinaţii artistice, dar considera că nepoţii i-au moştenit talentul. "Am un Ioan Dolănescu-Bravul. Fata cântă foarte frumos, are voce. Culmea este că şi creează. Exact ce n-a avut tatăl lor, dar a moştenit gena”, povestea Ion Dolănescu.

A aşteptat multă vreme ca fiul său Ionuţ să-i dăruiască şi el un nepot, aşa că venirea pe lume a lui Vlad, anul trecut în octombie l-a făcut extrem de fericit.

A fost recompensat cu "Discul de aur" pentru întreaga activitate

Ion Dolănescu a fost deputat în legislatura 2000-2004, ales în judeţul Ilfov pe listele partidului PRM. În activitatea politică a avut un singur regret, că nu a reuşit să facă mai mult pentru artişti. Acesta a fost de altfel şi unul dintre motivele pentru care nu şi-a mai dorit un alt mandat de parlamentar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite