Ioan Mureşan deschide seria: miniştri după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Avram Mureşan este primul ministru de după Revoluţie care are o sentinţă definitivă şi merge la închisoare. Are de executat şapte ani după o afacere cu mii de tone de ulei din rezerva de stat.

Ieri, în premieră, s-a dat prima condamnare cu executare într-un dosar în care era judecat un fost ministru. Ioan Avram Mureşan (53 de ani), fost ministru CDR al Agriculturii (1998-2000), a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la şapte ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de deturnare de fonduri. Completul de cinci judecători al instanţei supreme a menţinut astfel condamnarea decisă, în aprilie 2011, de instanţa Înaltei Curţi, care a judecat la fond acest dosar.

Poliţiştii l-au săltat de acasă

Instanţa a emis ieri după amiază mandatul de executare a pedepsei, care a fost trimis în cazul lui Ioan Avram Mureşan la Serviciul Urmăriri din Poliţia Baia Mare, pentru punerea în executare. Poliţiştii din Baia Mare au mers la locuinţa lui Mureşan, pentru a pune în executare mandatul. „Mureşan a fost găsit la locuinţa sa, de unde a fost dus la Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv Maramureş", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureş, Gabriela Liahov.

De asemenea, completul de cinci judecători a păstrat şi sentinţele decise în cazul celorlalţi inculpaţi din dosar.
- Ioan Enea Truţă a rămas cu pedeapsa de şapte ani de închisoare cu executare pentru deturnare de fonduri şi a fost achitat pentru complicitate la luare de mită.
- Silvia Căpitanu (fostă Buzatu) a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare pentru deturnare de fonduri.
- Pe latură civilă, instanţa i-a obligat pe cei trei, în solidar, la plata a trei milioane de lei (664.000 de euro) despăgubiri civile către Ministerul Agriculturii.
- Dan Jiga a fost achitat pe motiv că fapta nu există în cazul acuzaţiei de luare de mită.

O afacere de 10 milioane de dolari

Ioan Avram Mureşan, Ioan Truţă Enea (fost secretar general adjunct şi consilier în Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei), Silvia Căpitanu (fost director general al Direcţiei Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională din acelaşi minister) şi Dan Jiga (fost director general al Direcţiei Generale Economice şi Relaţii Bugetare din Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei) au fost trimişi în judecată în acest dosar în 18 decembrie 2003.

Procurorii l-au acuzat pe Ioan Avram Mureşan că, în calitate de ministru, ar fi întocmit, în perioada 1999- 2000, mai multe rapoarte pentru scoaterea din rezerva de stat sub formă de împrumut a cantităţii de 5.000 de tone de ulei, beneficiar fiind SC Sun Oil SRL Râmnicul de Jos - judeţul Constanţa.

Îi aşteaptă pe americani

Anchetatorii au stabilit că Mureşan, Truţă şi Căpitanu ar fi schimbat destinaţia fondului de contrapartidă aferent împrumutului extern acordat de Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională a Statelor Unite Guvernului României (conform convenţiei încheiate la 5 aprilie1993) şi au folosit acest fond în alte scopuri decât cele prevăzute de HG 949/1999, cauzând atunci Ministerului Agriculturii o pagubă de trei milioane de lei (664.000 de euro).

Instanţa i-a mai judecat pe Truţă şi Jiga pentru că, în calităţile pe care le aveau în Ministerul Agriculturii, au pretins bani de la denunţătorul Valentin Nedelcu, pentru acordarea unor prime de export de grâu şi porumb, precum şi pentru facilitarea unor credite pentru achiziţionarea de produse agricole.

Ioan Avram Mureşan spune că  procesul a fost inechitabil. El acuză că nu i s-au aprobat cei mai importanţi doi martori. „Am cerut patru martori, însă cei mai importanţi doi dintre ei nu au fost acceptaţi. Este vorba despre Mircea Geoană, care era atunci ambasador la Washington, şi Lawrance Johnson, reprezentantul USAID în România, până în 2002. Voiam ca Geoană să valideze discuţiile pe care le-am avut la Washington.  Ei au avut 50 de martori, eu am cerut patru, dar au fost acceptaţi doar doi", a declarat Mureşan, pentru Realitatea TV. Fostul ministru spune că procesul a fost grăbit în mod nejustificat.
„M-au trimis de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la Tribunal şi invers, timp de 12 ani, iar acum l-au judecat într-o lună de zile", a comentat Mureşan.

Pe de altă parte, fostul ministru  arată că a purtat, în ultima lună, o corespondenţă cu Arhivele Naţionale ale Statelor Unite, de unde a primit mai multe documente care ar putea dovedi că banii au fost folosiţi legal. Mai mult, el spune că a informat Comisia de Abuzuri din SUA, de unde a primit răspuns că se va constitui o comisie de anchetă care va analiza cum s-au cheltuit toţi cei 10 milioane de dolari. Chiar dacă rezultatul acestei comisii va veni după condamnarea lui, acesta spune că cel puţin îi va spăla imaginea. „Nu va mai avea efect asupra mea, dar cel puţin se va afla ce hoţie au făcut", a comentat el.

„Slugărnicie fără margini"

Mureşan mai susţine că este o victimă a sistemului, pentru că nu vrut să colaboreze cu anchetatorii în cazul Remeş. „Au zis că dosarul e o tâmpenie, dar voiau ca eu să colaborez cu ei, să mint, adică", mai spune el.

„E o ruşine pentru justiţia românească, să judece într-un mod atât de asimetric un proces împotriva mea. Au dat sentinţa, iar eu nu mai am cum să mă apăr acum. Am câteva sute de pagini din SUA", a mai spus el.  „E o slugărnicie fără margini. Vor să se laude la Bruxelles cu marea lor victorie", a mai spus fostul ministru.

"E o slugărnicie fără margini. Vor să se laude la Bruxelles cu marea lor victorie.''
Ioan Avram Mureşan fost ministru

Numele lui Mureşan, şi în „Caltaboşii" lui Remeş

Traian Remeş (stânga) şi Mureşan, prieteni şi colegi de dosar 

Ioan Avram Mureşan mai este judecat într-un dosar de corupţie alături de Decebal Traian Remeş, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în perioada aprilie - octombrie 2007. Remeş este acuzat de trafic de influenţă, iar Ioan Avram Mureşan de complicitate la cumpărare de influenţă, în formă continuată, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

image

Potrivit rechizitoriului pe 13 septembrie 2007 şi 23 septembrie 2007, Remeş, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ar fi acceptat şi primit produse alimentare în valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Mureşan.

„Banii şi produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei SC Construct Europromt SRL Certeze (aparţinând fiului omului de afaceri Ciorbă Gheorghe) la câştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea - structură aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale", potrivit DNA. Prima instanţă i-a condamnat la câte trei ani de închisoare cu executare, procesul aflându-se acum în faza de recurs.

Alţi miniştri judecaţi pentru corupţie

- Adrian Năstase, fost prim- ministru (PSD): luare de mită, şantaj, primire de foloase necuvenite.
- Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei (PNL): abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.
- Codruţ Sereş, fost ministru al Economiei și Comerţului (PC): subminarea economiei naţionale.
- Zoltan Nagy, fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (UDMR): abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.
- Decebal Traian Remeş, fost ministru al Agriculturii (PNL): luare de mită.
- Monica Iacob Ritzi, fost ministru al Tineretului (PDL): abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în legătură cu fapte de coruptie.
- Paul Păcuraru, fost ministru al Muncii (PNL): luare
de mită.
- Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor (PSD): luare de mită.

CV            

- Ioan Avram Mureşan 
- Anul şi locul naşterii: 1959 la Baia Mare
- Studii: Facultatea de Electrotehnică - Cluj
- Carieră politică:
- 1992 - 2000 - deputat din partea PNŢ-CD şi PER
- Ministru al Reformei  1997 - 1998
- Ministrul Agriculturii şi Alimentaţiei 1998 - 2000

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite