Ioan Mang, „eroism“ de nouă zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 În toiul anchetării sale pentru plagiat, Ioan Mang a demisionat din postul de ministru al Educaţiei.

Aseară, Ioan Mang (54 de ani) i-a cerut premierului Victor Ponta să-l elibereze din postul de ministru al Educaţiei, argumentând că acuzaţiile de plagiat afectau imaginea Guvernului şi a învăţământului, inclusiv pe plan extern.  Premierul Victor Ponta a declarat că i-a acceptat demisia pentru a-i permite ca, fără presiunea portofoliului, să „restabilească adevărul" în urma acuzaţiilor de plagiat.

„Dezlegare" de la ponta

„Ioan Mang mi-a solicitat să-şi înceteze activitatea ca ministru având în vedere situaţia în care a fost pus, acuzaţii care mai de care venite într-o sarabandă pe care o cunoaştem, pornite şi susţinute de către cei din PDL şi UDMR. Din punctul meu de vedere, Mang are în acest moment mâinile dezlegate să-şi poată apăra imaginea, prestigiul şi munca de atâţia ani şi sunt absolut convins că, în zilele următoare, fără a mai avea presiunea acestei funcţii care se dovedeşte mult mai dificilă decât am crezut vreodată, va restabili adevărul şi mă va ajuta şi pe mine, şi probabil şi pe dumneavoastră, să înţelegem exact ce s-a aflat în spatele acestor atacuri repetate asupra celor care au fost nominalizaţi pentru funcţia de ministru al Educaţiei", a spus Ponta.

Interimatul la conducerea ministerului este asigurat de către ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, urmând ca în termenul legal de 45 zile să fie nominalizat un alt ministru. Ponta a precizat că asigurarea interimatului de către Liviu Pop a fost acceptată de preşedintele Traian Băsescu.

Ancheta continuĂ

În prezent, Ioan Mang este verificat de Comisia de Etică de la Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), în urma sesizărilor de plagiat depuse pe 9 mai de preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie şi Cercetare Edu-Cer, Ştefan Vlaston. Sesizările o vizează şi pe soţia demnitarului, Erica Mang.

Consiliul este alcătuit din 11 membri şi este singurul organism care are, potrivit legii, posibilitatea de a analiza cazurile de plagiat. Consiliul este unul consultativ şi fără personalitate juridică. În cazurile în care sunt constatate abateri, Consiliul trimite raportul persoanelor îndreptăţite legal pentru aplicarea sancţiunilor recomandate. Termenul legal pentru rezolvarea unei sesizări este de 90 de zile. În cazul lui Mang, consiliul ar urma să decidă mai repede, până pe 15 iunie.

Potrivit legii, plagiatul este considerat cea mai gravă abatere şi poate atrage excluderea lui Mang din universitate. De asemenea, dacă cercetătorii străini care au confirmat că au fost plagiaţi decid să-l dea în judecată pe ministrul demisionar al Educaţiei, acesta riscă şi un dosar penal. 

Cine e Liviu Pop

Liviu Marian Pop (38 de ani) este profesor de matematică din septembrie 1996. Mai întâi a activat, pentru un an, la Şcoala generală nr.2 din Ruscova, Maramureş, după care, din 1997 până în 1998, a predat matematică la două instituţii de învăţământ din Vişeu de Sus: Liceul Teoretic „Bogdan Vodă" şi Şcoala generală nr. 7.

Din 1998 până în 1999 a predat matematică la Grupul Şcolar „C.D. Neniţescu" din Baia Mare. În 1999, Liviu Pop s-a întors la catedra de la Liceul Teoretic „Bogdan Vodă" din Vişeu de Sus, unde a rămas până în 2005, când s-a mutat la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny" din Baia Mare, unde predă şi în prezent.

Din ianuarie 2004, Pop este preşedinte al Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş. În decembrie 2007, el a devenit secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, calitate în care, în 2008, a fost cooptat ca membru supleant în Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

Mang, între Educaţie şi universitatea sa

În afara acuzaţiilor de plagiat aduse lui Ioan Mang, un motiv în plus pentru care premierul Victor Ponta nu ar fi trebuit să-l numească ministru al Educaţiei era acela că provenea de la o universitate aflată în litigiu cu ministerul. Exact aceeaşi situaţie cu a Corinei Dumitrescu. Ioan Mang a fost prorector al Universităţii din Oradea chiar în mandatul rectorului Teodor Maghiar, condamnat la cinci ani de închisoare pentru că a înşelat Ministerul Educaţiei, obţinând ilegal pentru universitate peste 24 de milioane de euro. Ministerul s-a constituit parte civilă pentru recuperarea prejudiciului. Prorectorul lui Maghiar, Ioan Mang, fusese propulsat chiar în funcţia de ministru al Educaţiei.

Studenţi-fantomă

Ioan Mang a devenit prorector al Universităţii Oradea în 2001. Rectorul Teodor maghiar a fost anchetat pentru activităţi infracţionale comise în perioada 2000-2004, când, potrivit anchetatorilor,  a „umflat" numărul de studenţi din statisticile trimise Ministerului Educaţiei şi Cercetării  „cunoscând că de numărul studenţilor depinde dimensionarea alocaţiei bugetare".

image

Din informaţiile strânse în timpul anchetei  reiese că datele furnizate de fostul rector certifica, în mod  fals, că anual, la universitate urmau cursuri pe locuri fără taxă între 17.000 şi 33.000 de participanţi la studii, în realitate fiind vorba de aproximativ 14.000. "În felul acesta,  Teodor Maghiar i-a indus în eroare pe funcţionarii MEC care au aprobat obţinerea, de către Universitatea Oradea, a unor alocaţii bugetare mai mari decât cele cuvenite.

Una dintre raportările false a fost făcută în 2004,  în condiţiile în care nu mai ocupa nicio funcţie de conducere", se arată în comunicatul DNA.  Prejudiciul adus bugetului de stat se ridică la 882.045.609.000 de lei (echivalentul a aproximativ 24,3 milioane euro).  Suma reprezintă diferenţa dintre alocaţiile bugetare acordate de minister Universităţii din Oradea şi sumele cuvenite de fapt instituţiei, în funcţie de numărul real al studenţilor aflaţi pe locurile fără taxă. Iniţial, pentru recuperarea prejudiciului s-a pus sechestru pe bunurile fostului rector, mai precis pe un autoturism Mercedes, pe patru clădiri şi pe trei terenuri în  intravilan.

Ministerul, parte civilă în dosar

Ulterior, Curtea de Apel Bucureşti, a decis la ultimul termen, la 20 octombrie 2011, să ridice sechestrul de pe bunurile familiei Mang şi să reducă pedeapsa de la 8 ani la cinci ani de închisoare. Conform unor surse din conducerea universităţii orădene, Maghiar ar fi investit fondurile obţinute ilegal în infrastructura universitară. Chiar şi-aşa însă, Ministerul Educaţiei trebuie să-şi recupereze prejudiciul care se ridică la 24,3 milioane de euro.

Cu ochii pe agricultură

O situaţie similară cu cea a lui Mang se înregistrează la Ministerul Agriculturii, unde titularul Daniel Constantin are de apărat instituţia într-un proces cu „patronul" său politic, Dan Voiculescu, pentru o miză de 60 de milioane de euro, prejudiciu rezultat în urma unei privatizări suspecte.

Două săptămânişi trei miniştri

În doar două săptămâni de la învestire, Guvernul Ponta a schimbat trei miniştri.

Corina Dumitrescu, conflict de interese

Corina Dumitrescu (foto), rector al Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir" şi membru al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a fost prima persoană nominalizată de premierul Victor Ponta să preia portofoliul Educaţiei.

Dumitrescu nici nu a apucat să fie „unsă" ministru, căci scandalurile au început să ­curgă în jurul ei. Încă de anul trecut, ea se află în vizorul Agenţiei Naţionale pentru Integritate, fiind acuzată de incompatibilitate în funcţii. Greşelile din CV şi o acuzaţie de plagiat au pus bomboana pe colivă, împreună cu o scrisoare în care 20 de cadre universitare îi explicau premierului de ce ar fi bine să nominalizeze pe altcineva pentru această funcţie.

Pe 6 mai, Ponta l-a desemnat pe Ioan Mang la şefia ministerului. Suspiciunile de plagiat planau deja asupra lui Mang când liderul opoziţiei, Emil Boc, a făcut publice noi documente presupuse a fi plagiate. Contactaţi de presă, trei cercetători străini ale căror lucrări ar fi fost plagiate de Mang au confirmat acuzaţiile.

Alistar, incompatibil

Încă un ministru din Guvernul Ponta a fost schimbat în urma unui scandal. De numele lui Victor Alistar se leagă o cercetare pentru fals în declaraţii şi o constatare de incompatibilitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite