Ioan Oncescu este regele skanderbergului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Oncescu este primul sportiv din lume care devine dublu campion mondial doi ani la rând, la categorii diferite, atât cu braţul drept, cât şi cu cel stâng. După ce, anul trecut, Ion Oncescu a cucerit două medalii de aur la CM de skanderberg la categoria 90 kg, acesta a repetat performanţa şi la ediţia din acest an a CM din Canada, dar la categoria regină 100 kg

Pentru a înţelege performanţele deosebite la care a ajuns Ion Oncescu în skanderbergul mondial, este nevoie să îi cunoşti întreaga biografie.

Polisportiv în adolescenţă, Oncescu a renunţat treptat la toate preocupările sale în favoarea skanderbergului, care a devenit ulterior un mod de viaţă pentru actualul cvadruplu campion mondial.

Dieta, programul şi chiar filosofia sa s-au orientat către acest sport. Când alţi copii preferau să bată mingea pe maidan, Ion Oncescu s-a apucat de înot şi în scurt timp a ajuns la performanţe fizice ieşite din comun.

“Ajunsesem să pot înota sub apă până la 100 de metri. Astfel de antrenamente m-au ajuat să capăt puţin din abilităţile unui peşte”, povesteşte acesta.

Ambidextru datorită tenisului

Oncescu a încercat apoi fotbalul, pentru scurt timp, la grupele de copii ale clubului Dinamo, dar tenisul l-a atras mai mult şi s-a pregătit o perioadă sub îndrumarea lui Florin Segârceanu.

“Mă antrenam ca nebunul, de trei ori mai intens ca alţi copii şi, treptat, braţul drept mi s-a dezvoltat disproporţionat faţă de partea stângă.

Pentru a reveni la normal, am început să joc doar cu mâna stângă şi aşa am ajuns să fiu ambidextru, având aceeaşi forţă şi îndemânare în ambele braţe”, explică Oncescu modul în care a devenit dublu campion mondial, atât cu mâna stângă, cât şi cu cea dreaptă.

A vrut să fie celebru!

După înot şi tenis, Oncescu a trecut la atletism, iar veleităţile sale de polisportiv l-au ajutat repede să obţină rezultate pe plan intern şi internaţional. Lipsa banilor a pus punct şi acestei tentative de a face carieră într-un sport popular.

“Câştigasem deja un cros în Austria şi, la ultimul cros din ţară, mi-au oferit ca premiu un set de ceşti de cafea, deşi ieşisem campion în vreo patru probe. Atunci mi-am zis în gând că skandenbergul este singura mea opţiune să realizez ceva în viaţă”, rememorează Oncescu.

Psihicul este arma lui forte

Într-un sport în care concepţia generală este că succesul este garantat în proporţie de 99% de forţa muşchilor şi de numărul de ore de tras de fiare, Ion Oncescu face notă discordantă.

“Sunt un om dimensionat normal, iar mulţi încearcă să afle acest secret. Merg şi eu la sală, dar nu fac exces de zel. Cu toate astea, pot face tracţiuni chiar şi în două degete”, subli-niază cvadruplul campion mondial la skandenberg.

În trecut, Oncescu a practicat yoga şi consideră că forţa lui provine din interior: “Există câteva metode inspirate din filosofia zen. Îţi poţi imagina o mişcare şi astfel îţi poţi ascuţi impulsurile nervoase.

Odată am stat izolat de lume o lună întreagă, cu ochii închişi şi cu o căciulă pe cap. Percepeam altfel lucrurile apoi. Spre exemplu, având căciula pe ochi, mă opream la un etaj şi săream pe scări cu spatele exact şase trepte înapoi.”

I s-a refuzat un abonament la piscină!

Ion Oncescu a câştigat primul său concurs în 1996 şi de atunci este neînvins în România, cu toate că a început să facă antrenamente specifice de skanderberg abia din 2005. De altfel, cvadruplul campion mondial este  ironic la adresa adversarilor săi.

“Am fost provocat la duel de mulţi şmecheraşi de cartier şi de «gorilele» unor vedete, dar unii au leşinat la masă de cât s-au încordat să mă bată”, se amuză Oncescu pe seama “pacheţelelor de muşchi” care doresc să îi oprească hegemonia.

Respectat pe plan mondial, Ion Oncescu este nemulţumit de felul în care este tratat de autorităţile române. “După ce am ieşit dublu vicecampion european, eu i-am cerut la mişto ministrului sportului de atunci doar un abonament la piscină. A zis că nu îmi poate oferi acest avantaj.

De atunci, mă deplasez doar pe banii mei şi ai sponsorilor, nu am nevoie de nimic de la oameni care habar nu au ce înseamnă sacrificiile unui sportiv de performanţă”.

„Am făcut show!“

Deşi are doar 93 kg, Oncescu a participat la ultima ediţie a Campionatului Mondial din Canada la categoria 100 kg.  La braţul stâng, bucureşteanul a câştigat medalia de aur neînvins, câştigând toate meciurile în interval de o secundă.

Pe următoarele locuri s-au clasat rusul Matiuşenko şi ucraineanul Pavlenko.  “Cei peste 2.000 de spectatori prezenţi au aplaudat minute în şir, iar imnul României a fost fredonat de toată lumea.

Am făcut show şi asta place aici, peste Ocean”, a declarat Oncescu la câteva minute după obţinerea primului titlu mondial la Kelowna BC. În ziua următoare, Oncescu şi-a reconfirmat valoarea şi s-a impus lejer şi la braţul drept.

Profil

Data şi locul naşterii: 25 aprile 1978
Înălţime: 1,85 metri
Greutate: 83 kg
Biceps: 42 cm
Antebraţ: 39 cm

A terminat Facultatea de Jurnalistică şi ASE, Relaţii Internaţionale.
A practicat înotul, tenisul, atletismul şi alpinismul.
În adolescenţă a fost atlet profesionist şi a câştigat mai multe crosuri internaţionale.

Palmares:
Dublu campion mondial CM 2008 Kelowna BC, categoria 100 kg.
Dublu campion mondial CM 2007 Veliko Tarnovo, categoria 90 kg.
Triplu vicecampion mondial la profesionişti la Cupa ‘’Nemiroff’’ 2007.
Vicecampion european la braţul stâng şi medaliat cu bronz la mâna dreaptă la CE 2006 God, Ungaria.
Multiplu campion absolut al României.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite