Învinşi şi învingători la locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciun partid nu mai domină eşichierul politic, iar PD-L nu mai câştigă pe seama lui Traian Băsescu Alegerile locale de anul acesta arată că niciunul dintre partidele româneşti nu mai

Niciun partid nu mai domină eşichierul politic, iar PD-L nu mai câştigă pe seama lui Traian Băsescu

Alegerile locale de anul acesta arată că niciunul dintre partidele româneşti nu mai este în poziţia de formaţiune dominantă pe scena politică autohtonă.

Când partidul câştigător al scrutinului obţine sub 30% din voturi, nu se poate spune că există o formaţiune dominantă, consideră profesorul de politologie Alexandru Radu.

El spune că, după alegerile parlamentare din toamnă, este foarte posibil să se contureze o formulă politică de tipul celei din Germania - o mare alianţă între două partide cu orientări doctrinare total diferite.

PNG - un foc de paie, PNL - performant

"Nu putem vorbi de un câştigător absolut şi de un perdant absolut al acestor alegeri. Avem trei tipuri de competiţii, fiecare cu specificul ei", ne-a declarat Alexandru Radu. Totuşi, el este de părere că PRM a pierdut cel mai mult după acest scrutin, riscând să dispară din prim-planul politicii româneşti.

Pe de altă parte, profesorul Radu compară partidul condus de Gigi Becali cu "un foc de paie", amintind de "experienţa ApR" din anul 2000. "Nu ar fi exclus ca PNG să rateze intrarea în parlament", spune politologul. În schimb, el insistă asupra faptului că nicio formaţiune nu a repurtat o victorie categorică în faţa adversarilor săi.

Alexandru Radu remarcă şi procentele înregistrate de liberali, în condiţiile în care au fost expuşi erodării imaginii prin exercitarea guvernării.

"PSD nu a crezut că va obţine atât de mult"

Directorul general al CURS, Cătălin Stoica, apreciază că PSD pare a fi câştigătorul localelor, întrucât a confirmat tendinţa din sondajele de opinie. "Nici liderii PSD nu credeau că vor obţine un scor atât de bun, deşi sondajele arătau asta", ne-a declarat Stoica.

El nu se arată surprins de scorul relativ scăzut al democrat-liberalilor. "Popularitatea de care se bucură Traian Băsescu nu se mai transferă masiv şi automat asupra PD-L. Vor trebui să lupte mult mai serios", spune directorul CURS. Cătălin Stoica îi vede printre pierzători pe Cozmin Guşă şi Corneliu Vadim Tudor, care nu au reuşit să-şi menţină partidele pe linia de plutire.

PNL poate fi considerat câştigător pentru că şi-a crescut cota, fiind la guvernare
Alexandru Radu,
politolog

Baronii locali au dobândit notorietate şi sunt greu de învins de către contracandidaţi obscuri
Cătălin Stoica,
director general CURS

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite