Investitorii: criza politică afectează imaginea ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recentele evoluţii pe scena politică a României ar putea afecta stabilitatea şi creşterea economică, dar şi imaginea ţării pe pieţele internaţionale, atrage atenţia Consiliul Investitorilor Străini (CIS).

Steven van Groningen, preşedintele CIS, arată că acţiunile clasei politice au ca efect scăderea încrederii consumatorilor şi investitorilor. „Lipsa de stabilitate şi predictibilitate reprezintă bariere importante pentru investitori, iar acestea pot produce efecte cu atât mai grave acum, când România are atâta nevoie de capital", a declarat Steven van Groningen.

Neliniştea de pe scena politică are impact şi asupra monedei naţionale, jucătorii de pe piaţa valutară pariind pe deprecierea leului. Moneda naţională a continuat ieri să piardă teren în raport cu euro, dar şi cu dolarul, pe fondul deprecierii consemnate în a doua parte a şedinţei interbancare de vineri, când Parlamentul a votat suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Astfel, cursul de referinţă leu/euro anunţat ieri de Banca Naţională a atins un nou maxim istoric, de 4,5275 unităţi, iar rata oficială pentru dolar a stabilit un nou record şi a urcat la 3,6848 lei/dolar.

Acordul cu FMI, în pericol?

Analiştii Capital Economics descriu trei posibile scenarii privind deznodământul crizei politice. Cel mai probabil dintre acestea este liniştirea apelor în viitor, evoluţie care ar pune capăt şi tensiunilor suplimentare cauzate în piaţă. O a doua variantă ar fi deteriorarea situaţiei politice până în punctul în care aplicarea acordului cu FMI ar fi împiedicată. Cel de-al treilea scenariu presupune încetarea programului de asistenţă internaţională de către Comisia Europeană, dacă Executivul UE ar iniţia procedurile de infringement. 

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite