Inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă, premiat cu aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românul Corneliu Birtok-Băneasă a fost premiat de juriul Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva cu  medalia de aur pentru un dispozitiv dinamic de transfer al aerului, care scade consumul de carburant.

Invenţia poate fi folosită în industria auto şi asigură o mai bună răcire a motorului în paralel cu reducerea consumului de carburanţi şi a emisiilor poluante.

''Se creează un uşor efect de supraalimentare care creşte proporţional cu viteza deplasării autovehiculului şi o creştere a randamentului volumetric a motorului cu ardere internă. Arderile amestecului carburant sunt complete, emisiile poluante şi consumul de carburant scad'', a precizat inventatorul dispozitivului premiat la Geneva, citat de de Agerpres.

Absolvent în acest an al Facultăţii de Inginerie din Hunedoara, Corneliu Birtok Băneasă a reuşit să experimenteze invenţia pe 20 de tipuri de autovehicule cu diverse motorizări. Maşinile sunt monitorizate de trei ani, în paralel fiind efectuate măsurători şi în laboratorul de motoare al Facultăţii de Inginerie Hunedoara.

Invenţia sa a mai fost premiată cu medalie de aur la Salonul Internaţional Inventika 2009 şi cu premiul special al Asociaţiei Naţionale a Inventatorilor din Polonia, la aceeaşi manifestare, dar şi cu medalia de argint a Salonului Internaţional Eureka Bruxelles 2009.

Hunedoreanul a devenit cunoscut în întreaga Europă când a obţinut, la ediţia de anul trecut a Salonului de la Geneva, medalia de argint pentru inventarea filtrului supra-aspirant inversat, dispozitiv care aplicat pe autovehicule reduce consumul de carburant cu aproximativ 15 la sută.

Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva se află la ediţia cu numărul 38 şi a reunit aproape 1.000 de invenţii din 45 de ţări, manifestarea desfăşurându-se în perioada 21-25 aprilie. Inventatorul român va reveni în ţară în cursul zilei de luni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite