Învăţământ obligatoriu de 11 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Învăţământ obligatoriu de 11 ani
Învăţământ obligatoriu de 11 ani

Din 2009-2010, grupa pregătitoare de la grădiniţă se va adăuga celor 10 clase obligatorii. „Adevărul“ vă prezintă principalele noutăţi ale Legii educaţiei naţionale pentru care Executivul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului.

Citiţi şi:


Legea educaţiei naţionale este o combinaţie între Codul Educaţiei propus de ministrul Ecaterina Andronescu şi legile lui Mircea Miclea, şeful Comisiei prezidenţiale pentru educaţie.

Multe dintre prevederile lui Miclea au fost introduse în noul pachet legislativ. Astfel, învăţământul obligatoriu va fi de 11 ani, 10 clase plus un an pregătitor pentru şcoală. Legea prevede că statul va deschide un cont de 500 de euro pentru fiecare nou-născut, iar părinţii pot depune anual 2% din venitul impozabil. Contul nu va deveni accesibil înaintea vârstei de 14 ani.

O altă propunere a lui Miclea, introdusă în lege a fost aceea a testării elevilor din doi în doi ani, respectiv la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, a VIII-a şi a IX-a. Şcolarii vor fi evaluaţi prin teste de tip internaţional. Ministrul Andronescu a reuşit să impună propria variantă de admitere la liceu care va rămâne aceeaşi ca şi până acum. Admiterea în clasa a IX-a se va face pe baza mediilor generale din gimnaziu (50%) şi notele la tezele cu subiect unic (50%).

În privinţa bacalaureatului, noua lege prevede ca acesta să aibă loc la trei probe. În ultimul an de liceu, elevii vor fi evaluaţi în privinţa competenţelor de comunicare în limba română, vor da un test la limba străină şi vor susţine un examen la informatică. „Eu mergeam pe varianta radicală, cu diferenţierea totală a examenului de bacalaureat. Dacă faci liceul real să dai Bac-ul în profilul real, iar dacă termini profilul umanist să dai examen de acest tip“, a declarat Mircea Miclea. Şeful Comisiei prezidenţiale pentru educaţie a reuşit să impună în noua lege şi depolitizarea funcţiei de director de şcoală. Astfel, directorul şi adjunctul său nu vor mai putea fi membrii de partid.

Şcoala va stabili 20% din curriculum, 60% va fi stabilit de Ministerul Educaţiei, iar 20% din materiile învăţate de elevi vor fi la dispoziţia elevilor. Potrivit noii legi curriculumul va avea la bază cele opt competenţe-cheie agreate în Uniunea Europeană.

Legea mai prevede înfiinţarea unui post de radio şi a unui post de televiziune naţionale privind educaţia. Sistemul de învăţământ va fi finanţat cu 7% din PIB, din care 6% pentru sistemul de învăţământ şi 1% pentru cercetare. 

Legile educaţiei, amendate

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat ieri că reprezentanţii partidului său vor veni cu amendamente în Parlament la proiectul de lege privind educaţia, pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea. “Vom aduce corecţiile necesare”, a insistat Geoană, referindu-se la proiectul care a generat o adevărată luptă în coaliţie.

De altfel, Guvernul a trimis ieri la Parlament scrisoarea de intenţie privind asumarea, urmând ca Birourile Permanente ale celor două Camere să decidă calendarul pentru aprobarea celor trei pachete de legi, susţinute de Executiv: legea educaţiei, legea salarizării unice şi cea privind restructurarea agenţiilor guvernamentale.

Registru Matricol Unic pentru studenţi

În privinţa sistemului de învăţământ superior, Legea educaţiei naţionale cuprinde un capitol de cercetare ştiinţifică naţională.

În mediul universitar, un profesor va putea avea cel mult două mandate de rector sau decan, iar vârsta legală de pensionare va fi de 65 de ani.

Profesorii universitari îşi vor putea continua activitatea până la 70 de ani, dacă Senatul universităţii le aprobă acest lucru. Studenţii vor fi înregistraţi într-un Registru Matricol Unic. Dacă sunt prinşi plagiind, profesorii îşi vor pierde titlul univesitar obţinut. Noua lege cuprinde o prevedere din propunerile făcute de Mircea Miclea, aceea prin care vechimea nu va mai conta pentru ocuparea poziţiilor didactice în universitate.

Tot la capitolul universitar, doctoratele vor fi organizate în instituţiile aprobate de Ministerul Educaţiei. Doctoratul va putea fi organizat în unul sau mai multe domenii şi va avea două componente: un program de pregătire bazat pe studii universitare avansate şi un program de cercetare ştiinţifică sau creaţie artistică.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite