Inundaţii la Vatra Dornei şi în Baia Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Motru şi Jiu, râurile cu pericol de inundaţii
Motru şi Jiu, râurile cu pericol de inundaţii

Opt gospodării din vatra Dornei au fost inundate în această dimineaţă după ce râul Bistriţa şi-a ieşit din matcă, însă nici o persoană nu a fost evacuată. Tot astăzi traficul spre municipiul Baia Mare din spre nord-est a fost blocat parţial după ce ploaia din ultimele ore a dus la creşterea debitelor şi nivelului pârâului Craica.

Pecipitaţiile şi creşterea temperaturilor din ultimele 12 ore au condus la ieşirea Bistriţei din albie şi inundarea a zece terenuri agricole şi a opt curţi de gospodării din zona Dornelor.

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Dan Baltaru, a declarat că urmare a precipitaţiilor de ieri noaptea din bazinul Dornelor, de aproximativ 15 litri pe metru pătrat, s-a pus în mişcare aglomerarea de sloiuri de gheaţă formată pe râul Bistriţa, în zona Argestru.

Traficul în Baia Mare, blocat parţial

Apele au colectat şi transportat deşeurile menajere (peturi, materialele lemnoase şi textile) aruncate în albia pârâului de cetăţenii de etnie romă care locuiesc pe marginea pârâului Craica, fapt care a dus la revărsarea acestuia pe strada Păltinişului din Baia Mare, a precizat purtătorul de cuvânt al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, Dan Bucă, citat de Agerpres. Artera de circulaţie la ieşirea din Baia Mare spre Cătălina, în zona pasajului de cale ferată, a fost inundată.

Pentru restabilirea situaţiei, pompierii militari au construit un dig din pământ, nisip şi pietriş, pe strada Păltinişului, pentru a opri revărsarea apei.

Traficul rutier se desfăşoară în condiţii normale. S-a solicitat Comitetului local pentru situaţii de urgenţă să intervină în zonă şi să ia măsuri de salubrizare a văii pârâului Craica.

Hidrologii au emis joi cod galben de inundaţii pentru 12 judeţe în urma încălzirii bruşte a vremii, după ninsorile puternice din ultima săptămână.. Avertizarea intră în vigoare joi la ora 20.00 şi este valabilă până duminică la ora 16.00.

Din cauza topirii zăpezii, hidrologii se aşteaptă la creşterea debitelor râurilor din Maramureş, Crişana, Banat, Transilvani şi Oltenia.

Au fost trimise avertizări către prefecturile din judeţe Alba, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Cluj, Gorj, Hunedoara, Maramureş, Mehedinţi, Satu Mare, Sălaj şi Timiş.

51 de persoane din Poiana Teiului, încă evacuate

Un număr de 51 de persoane din comuna nemţeană Poiana Teiului ale căror locuinţe riscă să fie inundate de râul Bistriţa ca urmare a topirii zăporului format pe cursul de apă sunt în continuare evacuate, acestea urmând să revină la casele lor după ce pericolul va fi eliminat complet

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, căpitanul Iulian Jugan, a declarat, sâmbătă, că, în prezent, zăporul format pe râul Bistriţa este discontinuu şi are o lungime cumulată de 3,5 kilometri, grosimea gheţii fiind cuprinsă între 0,1 şi patru metri, debitul râului este de 27,6 mc/s, iar temperatura aerului este în zonă de 3 grade Celsius.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite