Intrarea în liceu, pe bază de amprentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii de la Grupul Şcolar „Mihail Sturdza“ sunt scanaţi înainte să intre la cursuri. Noul sistem de securitate îi va înlocui pe gardienii care asigură paza şcolii. Iniţiativa este unică în Moldova.

Principiul este asemănător celui folosit la interfoane, doar că, în loc să folosească o cartelă, cei ce vor dori să intre sau să iasă din liceu vor face uz de degetul mare de la mână. Scanner-ul este deocamdată în teste şi va fi funcţional la întoarcerea elevilor din vacanţă. Iniţiativa aparţine lui Ştefan Chichirău, directorul Grupului Şcolar „Mihail Sturdza“.

Renunţă la serviciile gardienilor

Deşi pare sofisticată, tehnologia implicată nu este foarte costisitoare, respectiv 2.500 lei pentru un set. Din acest motiv, conducerea şcolii a comandat două astfel de echipamente, pentru a monitoriza şi accesul elevilor în cămin.

Directorul de la „Sturdza“ este decis să renunţe la gardienii din şcoală, după ce vor fi montate noile dispozitive de acces. El este convins că va face economii importante. „Pentru seviciile firmei de pază am cheltuit anul trecut suma de 8.000 lei din banii şcolii.

Noua investiţie este de numai 5.000 de lei şi nu trebuie să fie schimbată în fiecare an”, a explicat Ştefan Chichirău. Numărul de absenţe acumulate de elevi reprezintă un alt motiv pentru implementarea noului sistem. „Sperăm că elevii se vor gândi de două ori înainte să chiulească pentru că de acum vom şti permanent când intră sau ies din şcoală”, a precizat Ştefan Chichirău.

Acesta mai spune că elevii se vor simţi mai în siguranţă. „Iniţial ne-am gândit la un sistem pe bază de cartele, însă acestea se demagnetizează în timp, sunt transmisibile sau se pierd. În schimb, este mai greu să pierzi o amprentă“, a adăugat Ştefan Chichirău.

Vor fi instalate şi camere video

În afară de noul sistem de acces, la Grupul Şcolar „Mihail Sturdza“ vor mai fi instalate şi camere video de supraveghere. Acestea vor monitoriza toate nivelele din clădiri, precum şi curtea şcolii.

Pentru achiziţionarea acestora, conducerea şcolii va mai cheltui 11.000 lei din fondurile proprii. Ţinând cont că la „Sturdza“ se învaţă doar dimineaţa, conducerea liceului va numi în fiecare zi doi profesori de serviciu, care îl vor ajuta pe portar să controleze spaţiul din incinta şcolii.

Păreri împărţite printre elevi

Iniţiativa conducerii şcolii a generat păreri diferite printre elevi, principalii vizaţi de noul sistem de acces. „Este o idee bună, pentru că nu va mai intra oricine în şcoală sau cămin”, a spus Petru, elev în clasa a IX-a. „Dacă toate problemele din şcoală ar fi fost rezolvate, atunci ar fi meritat.

Eu zic că se putea face altceva cu aceşti bani”, a declarat Ionel, elev în clasa a X-a la „Sturdza”. Pe de altă parte, cei care stau la cămin se simt urmăriţi. „Nu este în regulă că au pus camere video la toate etajele. Era de ajuns una singură, la intrare”, a spus Ionel.


Recunoaşte 1.500 de amprente

Baza de date a sistemului poate stoca în memorie până la 1.500 de amprente diferite. De fiecare dată când un elev va pune degetul pe aparat, sistemul va înregistra numele acestuia şi ora la care a intrat sau a ieşit din clădire.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite