Întorşi din Spania pentru că erau căpşunile necoapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de români au revenit în ţară după ce au aflat de la patronii spanioli că plantaţiile de căpşuni nu sunt pregătite de recoltare Mai multe grupuri de muncitori români au revenit

Zeci de români au revenit în ţară după ce au aflat de la patronii spanioli că plantaţiile de căpşuni nu sunt pregătite de recoltare

Mai multe grupuri de muncitori români au revenit în ţară după ce angajatorii din Spania le-au comunicat că fructele nu sunt suficient de… coapte. Sosiţi în urmă cu o lună în Spania, cetăţenii români nu aveau contracte de muncă semnate cu angajatorii spanioli. Ei au fost sfătuiţi să aştepte până când căpşunile vor fi pregătite pentru recoltare.

Mulţi dintre românii ajunşi anul acesta în Spania au avut surpriza de a găsi căpşunile necoapte pe plantaţii. În consecinţă, lipsiţi de bani, zeci de muncitori s-au văzut nevoiţi să se întoarcă în România.Ceilalţi au preferat să rămână până când fructele vor fi gata de recoltare. Pentru că nu mai aveau bani să se întreţină, unii dintre români au fost nevoiţi să presteze munci auxiliare pentru a-şi câştiga existenţa.

"Nu au fost coapte căpşunile, iar angajatorul spaniol ne-a spus că trebuie să aşteptăm, să mai dea soarele pe cultură. Nici măcar nu aveam contract de muncă semnat cu ei! Cât era să mai aşteptăm? Eram în câmp, la şase kilometri de primul sat, mergeam pe jos să ne luăm mâncare. Unele femei care aveau bani mai mulţi au rămas mai departe acolo, să aştepte să se coacă acele culturi de căpşuni, noi ne-am întors în ţară.

Am spălat vase câteva zile ca să îmi câştig zilele, iar spaniolii m-au ajutat să fac o chetă şi să strâng bani de drum, câte cinci euro de la fiecare. Am cheltuit pe drumul ăsta în Spania aproape 500 de euro, şi nu ştiu cum pot să îmi recuperez banii", ne-a declarat M.M. din Bucureşti, sub condiţia anonimatului.

Condiţiile de plecare în Spania au fost modificate

În prezent, mecanismul prin care muncitorii români pleacă în Spania este mult modificat faţă de anii anteriori. Practic, după ce OMFM primeşte din Spania o ofertă fermă de locuri de muncă, procedează la înscrierea solicitanţilor în banca de date şi la organizarea unor sesiuni de selecţie a muncitorilor.

La selecţiile respective participă câte un reprezentant de la OMFM, Ambasada Spaniei la Bucureşti, respectiv de la firma spaniolă care face angajările. De aici, mecanismul de angajare se complică, pentru că pe filieră intră aşa-numiţii "reprezentanţi ai angajatorului", persoane fizice care ar trebui să se ocupe de asigurarea transportului muncitorilor, de încasarea sumelor provenite din aceasta, respectiv de întocmirea precontractelor şi a contractelor de muncă.

"Nu mă surprinde ce au păţit acei oameni. Am 10 bibliorafturi pline cu petiţii pe această temă şi urlu ca Moise în pustiu că acest sistem este defect, dar nicio instituţie a României nu mă aude! Au mai fost cazuri în anii trecuţi când iarna în Spania s-a prelungit, dar nu s-a ajuns până aici, să vină oamenii înapoi în ţară! În cazul ăsta, zic eu, era mult mai simplu dacă angajatorul spaniol ne anunţa pe noi că nu i-au dat căpşunile în pârg, iar noi, la rândul nostru, anunţam solicitanţii!", ne-a declarat directorul OMFM, Aurel Teodorescu.

Menţionăm că Ambasada Spaniei la Bucureşti, prin secretariatul ambasadorului, nu a dorit să comenteze aceste evenimente.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite