Întoarcerea din Iadul drogurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întoarcerea din Iadul drogurilor
Întoarcerea din Iadul drogurilor

Centrul Teen Challenge din comuna Grădiştea, judeţul Ilfov, le oferă toxicomanilor şansa la o nouă viaţă, fără stupefiante. La 25 de ani, Vali este un proaspăt „absolvent“ al programului de reabilitare Teen Challenge. Tânărul a fost dependent de heroină timp de 11 ani.

Vali a crescut în Ferentari, unul dintre cele mai rău famate cartiere din Bucureşti. La 14 ani trăgea prima dată din ţigara cu heroină, în curtea şcolii.

Citiţi şi:



După şase luni a trecut la seringă. „Cam toţi păţesc aşa, nu doar eu”, spune el. „La început, când te apuci de droguri, ţi se pare o jucărie. Aşa cum e azi marijuana în Bucureşti, aşa era atunci heroina pentru noi.” Dar şi de la marijuana tot la heroină se ajunge. „Sau la LSD, care «te prăjeşte» mai repede ca heroina”, explică Vali. El se declară total împotriva legalizării drogurilor uşoare.

A renunţat la şcoală

Drogurile l-au făcut pe Vali să rateze clasa a IX-a. De patru ori. Doi ani la rând a fost prins cu droguri şi exmatriculat. „În al treilea an trăsesem heroină cu un amestec de medicamente, m-am dus la şcoală şi am început să vomit în clasă.”
Situaţia nu ar fi fost atât de gravă dacă Vali nu l-ar fi lovit pe director în cap cu scaunul. „Ce era să-i fac, dacă ţipa la mine? Să mă uit la el?”. A patra oară a renunţat singur la şcoală, avea deja mici „afaceri” care-i solicitau permanent prezenţa: „Nu e drogat în Bucureştiul ăsta care să nu fi vândut vreodată.”

Sacrificii pentru reabilitare

La Teen Challenge l-a dus mama prietenei lui. Tabăra este situată în comuna Grădiştea, la 30 de kilometri de Bucureşti. Acolo, tinerii toxicomani beneficiază de cazare, masă şi consiliere din partea unor psihologi. Organizaţie nonguvernamentală, Teen Challenge primeşte finanţare de la mai multe asociaţii creştine.

Programul Teen Challenge durează un an. „Prima jumătate de an e mai intensivă. Stai aici, lucrezi mult la tine, nu ai contact cu prietenii, cu anturajul, cu strada, cu tot felul de amintiri. Abia după aceea începe mersul acasă şi reluarea legăturii cu societatea. Dar în principal ne interesează familia, pentru că ea a fost rănită cel mai tare”, explică psihologul Valeriu Costea, unul dintre consilierii de la Teen Challenge.

image

Vali nu a mai consumat droguri de un an şi trei luni

Acum că a terminat programul, Vali s-a înscris pentru a cincea oară la liceu, dar încă nu a părăsit centrul. Îi este teamă, pentru că încercarea cea mai grea este întoarcerea acasă. Bebe, fratele mai mic, urmează şi el programul, motivat de reuşita lui Vali. 

Familie ruinată

În anul 2000, Vali, fratele lui mai mic şi încă doi amici au fost arestaţi în timp ce se injectau pe stradă. Au stat închişi 48 de ore. Familiile lor au aflat de la poliţie că băieţii erau dependenţi de droguri. A fost un moment de cumpănă. În arest, băieţii şi-au promis că aventura cu drogurile se termină acolo. Ajunseseră prea departe. Promisiunea a fost însă încălcată.

Mâine în „Adevărul magazin de duminică“  povestea lui Vali şi a altor tineri care luptă zilnic pentru a scăpa de droguri

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite