Interzişi de Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 19 aprilie 1988, într-un concert la Miercurea-Ciuc, fanii Iris s-au bătut cu forţele de ordine. Trupa urma să fie interzisă definitiv. Autorităţile comuniste i-au acuzat pe membrii Iris că au instigat publicul. Considerată un pericol pentru regim, trupa  a fost iniţial interzisă, apoi suspendată trei luni.

În primăvara lui 1988, Ceauşescu subjugase economia ţării măreţului obiectiv de achitare a datoriei externe. Programul la televizor dura două ore, zahărul era pe cartelă, uleiul la fel, pâinea la fel. Ziarele erau inundate de vizite oficiale şi cuvântări ale „celui mai iubit fiu”. Noţiunea de libertate mai exista doar în dicţionar.

„Iar când noi nu vom mai fi...“

S-a întâmplat pe 19 aprilie 1988 la Miercurea Ciuc. Nelu Dumitrescu reface tabloul acelor vremuri: „Era tot mai greu şi pentru noi. Rockul şi aşa nu fusese privit cu ochi buni de către regimul comunist. Acum era şi mai şi. Aprobările pentru turnee se obţineau tot mai dificil.

Noi cântam pe baza unui contract cu Teatrul din Petroşani şi aveam două turnee pe an, primăvara şi toamna. Cam 40 de zile fiecare. Ca să facem planul cum se spunea pe atunci, aveam două cântări pe zi în fiecare oraş din turneu.
Din banii încasaţi trebuia să plătim toate cheltuielile de organizare, să dăm celor de la teatru şi să ne rămână şi nouă ceva. Aşa, la un calcul pe fugă, cred că rămâneam cu vreo 4.000 de lei de căciulă pe lună. Era un salariu măricel pe vremea aia, dar obţinut cu multă muncă, mult stres...

Ca să obţină aprobările de la Consiliul Culturii, impresarul nostru, Alex Gherase, se zbătea numai el ştia cum. O sticlă de whisky, un cartuş de Kent erau obligatorii. Apoi, ştabii comunişti ne atrăgeau de fiecare dată atenţia, să nu cântăm prea tare, eu să nu dau în tobe prea tare, fără agitaţie, fără aia, fără ailaltă...  La un moment dat, aveam senzaţia că fiecare album sau fiecare concert va fi ultimul. Nu întâmplător, pe albumul Iris II apare «Floare de Iris», veritabilul nostru testament“ . Floare de Iris, piesa care încheie de 23 de ani cântările trupei. „Iar când noi nu vom mai fi/ Vă veţi aminti/ Că a fost odată Iris... “

Cristi a arătat mâinile încrucişate

Au fost aproximativ 800 de oameni în Sala Sindicatelor din Miercurea Ciuc. Peste o săptămână, acolo urma să vină, în vizită de lucru, Ceauşescu. Oraşul era în alertă. Sala, plină de miliţieni şi de militari în termen, puşi să asigure „liniştea şi ordinea”.

Nelu Dumitrescu dă timpul înapoi şi spune: „Militarii erau de la pompieri, cred. Bine, ei, săracii, n-aveau nicio vină. Fanii nu erau lăsaţi nici măcar să se ridice în picioare, să danseze, să cânte... Şi ce era să faci la un concert de rock? La un moment dat, pe „Strada ta“, eu am dat mai tare în tobe, Cristi a luat-o cu vocea, a ridicat stativul în aer, cum face el, iar unul dintre spectatori s-a „aprins“. S-a ridicat pe scaun, ăia îi spuneau să stea jos, el nimic şi l-au luat pe sus să-l evacueze. Au trecut cu el exact prin faţa scenei, moment în care a strigat către noi: «Ajutaţi-mă, băieţi!».

Dar noi eram neputincioşi. Cristi i-a făcut semn cu mâinile încrucişate, în văzul tuturor, un fel de «N-avem ce face, şi noi suntem încătuşaţi».

Gestul lui Cristi a întârătat lumea. Noi am dus cântarea până la final, dar oamenii au fost potoliţi cu greu de miliţieni. La sfârşit, la ieşire, fiind bruscaţi să părăsească mai repede sala, fanii s-au dezlănţuit. S-au bătut cu forţele de ordine, au spart geamurile de la sală, a ieşit cu scandal.

Noi am mers la hotel, hotelurile alea neîncălzite de pe vremea lui Ceauşescu şi am dormit ca pe ghimpi toată noaptea“.

Florin Lincan, salvatorul trupei

A doua zi, membrii trupei au fost chemaţi la Miliţie. Fiecare a dat o declaraţie scrisă despre ce s-a întâmplat, dacă fanii au fost provocaţi sau nu, dacă ei regretă incidentele...

 Turneul Iris a continuat cu alte câteva oraşe. Peste aproximativ o lună au fost chemaţi la Consiliul Culturii, unde li s-a comunicat verdictul: interzişi definitiv! „Am crezut că se va prăbuşi peste noi Casa aia a Scânteii, cât era de mare! Am încercat să le explicăm că noi n-aveam nicio vină, noi cântasem şi atâta tot.  Ei nimic. O tot dădeau că am instigat publicul şi că reprezentăm un pericol pentru regim. Ne-au retras atestatele. Fără atestat, erai mort. Nici măcar la «negru» nu puteam cânta, ne-ar fi descoperit imediat, doar nu cântam în peşteră.

Când eram plătiţi la concerte, cei de la sala respectivă, sau de la barul respectiv, ne cereau atestatul, treceau seria în registru, repet, pe baza atestatelor eram plătiţi.

 Nu doar că interziseseră trupa Iris, dar ne interziseseră şi personal, pe fiecare dintre noi prin luarea atestatelor.  Au urmat câteva luni de disperare. Încercam să le spunem că aia era pâinea noastră, că altceva nu ştim să facem. Niciun răspuns. Ne mai amăgeam mergând să repetăm la Clubul Sindicatelor din Construcţii, sala din Vitan unde compuneam noi, dar totul era un calvar”, îşi aminteşte Nelu Dumitrescu.

Peste un timp, Cristi Minculescu a izbutit să intre în audienţă la un tip din conducerea Consiliului Culturii, Florin Lincan. Impresionat de povestea trupei, Lincan va izbuti să reducă suspendarea din definitiv la o perioadă de trei ani. După alte rugăminţi, Florin Lincan izbuteşte să obţină de la mai-marii culturii ceauşiste decizia salvatoare: trei luni de suspendare. Spre finalul verii 1988, atestatele le-au fost înapoiate. Până la sfârşitul regimului Ceauşescu mai rămăsese ceva mai mult de un an... 

Cadou  de la „Adevărul“ pentru fanii Iris

Admiratorii Iris vor avea o surpriză din partea ziarului “Adevărul”. Pe 8 aprilie, veţi putea achiziţiona ziarul împreună cu un CD Iris, la un preţ special - 7,99 lei. Albumul conţine unele dintre cele mai bune piese lansate de Iris.

Mai mult decât atât, discografia completă Iris, ce cuprinde 19 CD-uri şi DVD-uri, va fi reeditată începând cu luna mai. Toate albumele trupei vor fi relansate pe piaţă până la sfârşitul lui septembrie, a declarat pentru Mediafax Cătălin Muraru, de la casa de discuri Roton. „Chiar acum albumele se află în procesul de producţie, de remasterizare. Suntem în stadiul de refacere a lucrărilor mai vechi. Începând cu luna mai, vom avea primele apariţii, în ideea de a relansa integral albumele până în septembrie“, a completat el.

Cristi se reface

Deşi este în continuare la terapie intensivă, Cristi respiră fără ajutorul aparatelor. Doctorii spun că peste câteva zile, în funcţie de starea sa, acesta va fi mutat de la terapie intensivă.

Ulterior, va fi mutat în aceeaşi cameră cu soţia sa. După o perioadă de două - trei săptămâni Cristi şi Rodica Minculescu se vor interna într-o clinică de recuperare.

Încă nu s-au hotărât dacă vor rămâne la clinica de recuperare din spitalul din Regensburg sau vor merge la alta. Într-o astfel de clinică, solistul Iris va învăţa cum să utilezeze tratamentul imunosupresor şi va face fizioterapie. Profesorii  Schlitt şi Piso au menţionat că întărirea masei musculare este prioritară pentru Cristi.

Mădălina, fiica sa, a plecat ieri spre Canada. Florin este încă aici, în Regensburg, unde va rămâne până când soţii Minculescu se vor externa. Ieri şi-a vizitat tatăl, împreună cu mama sa. „Am fost la el şi era vesel. Treptat, începe să se hrănească singur, bea shake-uri cu suplimente nutritive. Nu ştim exact când iese de la terapie intensivă, medicii spun că vor decide în următoarele zile. Mama a început fizioterapia, se reface repede. Sunt foarte bucuros să îi văd sănătoşi“, spune Florin. 

Mesaje de suflet

Vocea lui Cristi Minculescu e o comoară, la fel şi piesele Iris. Pierderea lui ar fi însemnat o ruptură dureroasă şi ireparabilă în sufletul tuturor fanilor, atât a celor care ascultă piesele Iris de-o viaţă, cât şi a celor care abia i-au descoperit (eu am auzit prima piesă acum un an şi de atunci nu mă mai satur). Mă bucur că operaţia a fost un succes şi că recuperarea merge bine. Ne vedem la următorul concert Iris! Ecaterina Floria

Iris este sinonimul oamenilor puternici. Aceasta este o lecţie despre dăruire, sacrificiu şi viaţă, iar ei sunt doi oameni ce demonstrează că dragostea învinge întotdeauna. Multă sănătate acestui cuplu minunat, Rodica şi Cristi Minculescu. Lucian Matei

Multă, multă sănătate Cristi! Să vă ajute Dumnezeu să treceţi cu bine peste această încercare! Sunteţi o familie model, să vă răsplătească Dumnezeu pentru tot ceea ce faceţi! Muzica românească are nevoie de dumneavoastră. Românii au nevoie de muzica trupei Iris. Sănătate multă! Emilia Florea

Cristi, nu există zi în care să nu mă gândesc la tine, să nu caut prin presă veşti despre voi. Pentru tine, credinţa mea a renăscut, astfel că mă rog în fiecare zi să-ţi fie bine şi să te revăd în concert, indiferent cât de târziu! Într-un fel greu de explicat, ştiu că aşa va fi. Într-un fel, sunt sigură că şi tu îţi doreşti enorm să revii pe scenă şi asta vă dă putere să învingeţi orice. Important e să te refaci, atât tu cât şi soţia ta, şi să vă duceţi povestea mai departe. Povestea voastră de dragoste şi povestea ta scrisă alături de Iris. Pentru tot ce mi-ai dăruit la fiecare concert şi pentru tot ce ţi-a dăruit soţia ta, vă mulţumesc şi vă trimit amândurora multe flori de Iris. Sănătate maximă! Să-ţi păstrezi zâmbetul, orice ar fi - sau cum se mai spune, să nu pierzi din vedere linia argintie, subţire, dar strălucitoare ce înconjoară norii. Dincolo străluceşte soarele pentru voi! Vă ţin pumnii! Speranţa Sevcenco

Cristi, fii tare! Suntem toţi alături de tine. Voi sunteţi eroii mei, nu-mi imaginez viaţa fără Iris. Pe 9 aprilie împlinesc 10 ani. Vă ascult de la 6 ani, din 2005. Am fost la primul concert la Focşani, la Sala sporturilor. Am rămas uimit. Ar fi foarte mare păcat să pierdem încă o mare stea. Îţi doresc multă sănătate şi îi mulţumesc Rodicăi pentru că a făcut acest gest minunat. Bat la tobe din clasa a doua, de doi ani. Un răspuns ar însemna foarte mult. Ne urcăm în trenul fără naş şi legenda merge mai departe...Dimitrie Milea

Îi mulţumim lui Dumnezeu că ne-a ascultat rugăciunile şi că operaţia a fost un succes. Ce a fost mai greu a trecut, dar ne rugăm în continuare să nu apară probleme şi vă dorim ca însănătoşirea să fie rapidă şi completă. Vă aşteptăm cu drag să veniţi acasă, să fie totul bine şi Cristi să cânte din nou cu Iris. Îţi mulţumim, Cristi, că exişti şi îi mulţumim Rodicăi pentru gestul nobil pe care l-a făcut. Vă iubim mult.Aurelia Nestian

ll Îmi aduc aminte de fiecare concert susţinut în Oradea de acest colos al muzicii româneşti. A încălzit sufletele a mii de orădeni cu melodiile lui, a ridicat săli pline în picioare, iar noi trebuie să-i fim alături. Acum, când adevăraţii artişti au rămas atât de puţini, trebuie să-i susţinem şi să-i încurajăm pe cei care ne oferă de fiecare dată o clipă de muzică de calitate. Cristi, te aşteptăm la Oradea!Teodora Moţ

Cristi, nu voi găsi niciodată cuvintele potrivite pentru a-ţi spune ce însemni tu pentru noi. Am crescut cu melodiile tale şi nimeni, niciun artist nu mi-a adus în viaţă atât de multă bucurie cât îmi aduci tu şi muzica ta! Am avut onoarea, într-o seară, să te întâlnesc. Erai singur şi aşteptai în maşină să pleci. Am avut onoarea să te pot strânge în braţe şi să te rog să ai grijă de tine. Cristi, avem nevoie de tine! Vrem Iris - 50 de ani! Eşti atât de iubit, Cristi! Şi atât de aşteptat! O ţară întreagă este alături de tine! Nu te vom lăsa singur! Nu ne lăsa nici tu! Cu toată dragostea mea şi cu tot respectul, mă plec în faţa ta şi a soţiei tale.Ioana Delcea

Mesaje primite până ieri, la ora 15.00: 0008659

Campanie

„Adevărul“ strânge un milion de mesaje de suflet pentru Cristi Minculescu

Ziarul „Adevărul” este alături de un mare artist în bătălia pentru viaţă. Ajută-ne să strângem peste un milion de mesaje de suflet! Toate mesajele voastre vor fi înmânate membrilor formaţiei şi familiei lui Cristi Minculescu. Familie, fani şi prieteni - acum mai mult ca niciodată trebuie să fim alături de ei! Susţineţi campania şi fiţi alături de membrii formaţiei! În fiecare zi, în ziarele „Adevărul” şi „Adevărul de Seară” veţi găsi totul despre istoria Iris şi poveştile lor de viaţă.

Mesageria Iris

Scrieţi-i lui Cristi! Trimiteţi mesajele voastre
-pe www.adevarul.ro, www.click.ro
-pe adresa de e-mail iris@adevarul.ro
-aduceţi-le la sediul redacţiei centrale de la Bucureşti sau la redacţiile locale „Adevărul” din Arad, Bacău, Baia Mare, Bistriţa, Botoşani, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Deva, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Reşiţa, Sibiu, Slatina, Suceava, Târgu Jiu, Târgu Mureş şi Timişoara
-prin poştă, pe adresa redacţiei centrale „Adevărul”– strada Fabrica de Glucoză nr. 21, sector 2, Bucureşti, unde puteţi trimite scrisori sau puteţi completa talonul de mai jos.

3 luni a fost suspendată formaţia Iris, în timpul regimului comunist.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite