„Interzis“ în tramvaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele cu dizabilităţi nu au acces la transportul în comun

Asociaţiile care apără drepturie persoanelor cu handicap din Arad susţin că este o problemă şi la parcări.

Persoanelor cu dizabilităţi din Arad li se oferă, încă, prea puţină atenţie. Se lovesc de probleme atunci când apelează la o instituţie publică, iar numărul de locuri de parcare  adaptate pentru nevoile lor e redus. „Dacă vrei să îţi faci permis de conducere sau ai nevoie de paşaport, eşti blocat în faţa clădirii, din cauza absenţei rampei de acces. La fel se întâmplă la multe policlinici, la Direcţia de Asistenţă Socială, la Finanţe, la Palatul Cultural. În Primărie, accesul e facilitat până la primul nivel, apoi apare o problemă”, a explicat Gabriel Dronca, preşedintele clubului sportiv „Temerarii” Arad, dedicat persoanelor dependente de fotoliu rulant.

Probleme de mentalitate
Gabriel Dronca a mai spus că nici în majoritatea magazinelor nu existăo rampă care să le permită intrarea, iar o parte din cele prezente nu respectă standardele în vigoare. Totodată, locurile de parcare sunt delimitate, dar, nu de puţine ori, le ocupă maşini care n-ar trebui să se afle acolo. Problema se extinde la nivelul mijloacelor de transport în comun ori la accesul în instituţii de învăţământ. O altă dificultate întâmpinată de persoanele cu handicap e cea reprezentată de toaletele publice. „În toate ar trebui să existe adaptări pentru persoanele cu dizabilităţi. Nu se prea întâmplă”, a afirmat Dronca, invocând încă un aspect: „Problema apare din cauza mentalităţii unora. Sunt destule locuri în care efectiv nu te lasă să intri”.

Proiect de viitor
Gabi Dronca încearcă să schimbe situaţia. „Aş vrea să iau legătura cu toate asociaţiile care apără interesele persoanelor cu dizabilităţi şi, împreună, să facem petiţii către instituţiile publice din Arad, ca să se schimbe lucrurile”, a susţinut Gabriel Dronca.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite