Interzis construcţiilor în „lipscănia“ Băniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul istoric al Craiovei va deveni o zonă protejată prin lege. Consilierii locali au aprobat un  Plan Urbanistic Zonal de revitalizare a lipscăniei Craiovei prin care se pune accent pe refacerea faţadelor clădirilor vechi.

În ultimii ani, în centrul istoric al Craiovei au apărut clădiri moderne care au stricat arhitectura zonei. Proiectul aprobat de consilierii locali regelementează felul în care se va interveni pe viitor în centrul istoric:

“Pentru orice intervenţie se vor realiza cercetări arhiologice înaintea începerii lucrărilor şi se impune supravegherea arheologică pe toata durată investigaţiilor”.

Zona protejată are o suprafaţă de 13 hectare, din care construcţii aproape patru hectare şi teren liber 2,22 hectare.

Străzi tematice

Planul aprobat de are în vedere şi refacerea faţadelor clădirilor vechi şi îndepărtarea construcţiilor secundarea existente fără valoare urbanistică şi arhitecturală. Se va avea în vedere conservarea şi refacerea faţadelor vechi în conformitate cu proiectele originale.

PUZ-ul mai prevede transformarea zonei într-una de interes pentru vizitatori. Astfel, fiecare strada din zona istorică va avea specificul ei. Se vor amenaja strada galeriilor de artă, strada cafenelor şi strada magazinelor de bijuterii.

Pe faţadele clădirilor vor fi interzise antenele TV, aparatele de aer condiţionat şi contoarele de energie electrică şi gaz. Un punct important al Planului Urbanistic Zonal aprobat de consilierii locali este şi transformarea centrului istoric într-o zonă pietonală.

Se propune închiderea etapizată a circulaţiei pe străzile România Muncitoare, Fraţii Buzeşti, Panait Moşoiu, Olteţ, Romain Rolland şi Teodor Aman. 

image

Cred că este o decizie bună, dar e cam târzie. Nu vedeţi ce s-a făcut pe aici. Fiecare a construit cum a vrut. Dar mai bine mai târziu decât niciodată. Toate clădirile vechi ar trebui reconstruite. Am fost în alte ţări şi acolo autorităţile au grijă de istoria lor

image


Andrei Marinescu, pensionar

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite